Selasa, September 15

DugaanNYA

Ya Allah, letihnya Tuhan saja yang tau sekarang. Sejak masuk 3rd trimester ni macam-macam penyakit jer yang aku rasa. Ngilu hujung hati? Sakit pinggang? Sakit bahagian punggung? Perut senak? Tangan kebas? Kaki bengkak? Semuanya takde obat, kalo ada pun takmo ah aku makan.

Minggu ni aku dah start bercuti. Yep, semalam dah start tapi semalam hari yang sangat mencabar bagi aku. Nek Aki aku yang bercuti di Tawau bersama maksu aku kena operate. Dia kena minor stroke last week, mengejut dan terpaksa operate sebab ada bleed kat otak kiri. Bayangkan dia jauh, kami semua anak-anak dan cucu semua kat Kuching, yang ada kat Tawau nun cuma anak bongsu dia jer. Risaunya. Ye lah, bila dah operate otak, risikonya memang agak tinggi. At last mak dan makcik-makcik aku pun pergi jugak ke Tawau, emergency, balik kerja, packing barang then terus fly. Kalo aku leh naik flight nak jugak aku ikut. Nek Wan aku yang selalu sakit dulu sihat plak kat sana, ni terbalik plak Nek Aki plak yang sakit sampai kena admit hospital dan operation! Memang dugaan betul.

Dan bila mak dan bapak aku dah fly ke Tawau bermakna aku dan Encik Suami lah yang jadi ketua kepada adik-adik aku. Balik dari airport Encik Suami ajak pergi bazaar beli lauk tapi aku takmo. Aku teringin nak makan ayam masak kicap. Home-made. Aku berkeras takmo beli lauk sebab nak masak sendiri. Encik Suami takut aku penat tapi aku berdegil jugak. Encik Suami turutkan ajer. Aku masak ler semalam. Semua dah siap blend tinggal nak potong ayam dan tumis jer. Tapi.... penatnya bukan main lagi. Taktau lah kenapa. Mungkin aku dah buat kerja rumah dari pagi kot. Bangun tidor aku basuh baju, sidai baju, basuh baju lagi, sidai lagi. Basuh kat bawah, sidai kat umah atas. Selalunya Encik Suami yang tolong aku angkat laundry basket tapi semalam semua aku buat sendiri. Ye la dah Encik Suami kerja kan. Adoii... memang penat. Nak cakap pun rasa tak larat. Ditambah lagi dengan kerisauan Nek Aki yang masuk OT. Kesian Encik Suami. Aku rasa aku tak banyak layan dia bercakap semalam.

Sekarang masa menaip ni tangan aku rasa kebas-kebas. Sebelum ni masa bangun tidor jer kebas tapi hari ni masa tak tidor pun kebas. Tak sabar nak tunggu Encik Suami balik. Hari ni aku malas nak masak sebab nak rehat, takmo lagi exhausted macam semalam. Lagipun Encik Suami dah bagi idea beli nasi beriani. Aku on kan ajer. Dah beli pun tadi, lepas amik adik aku balik dari sekolah.

Dan menu petang ni nasi beriani ayam, wedges dan lauk semalam yang masih ada balance sikit. He he he.

post signature

Isnin, September 7

Anak Merdeka Birthday


Birthday aku awal bulan. Cousin aku ni plak hujung bulan. So bulan ni jer 2x ler kitorang celebrate birthday. Ala... makan-makan famili jer. Bukannya buat besar-besaran pun.

Disebabkan birthday E-il jatuh masa bulan pose so kitorang sungkei ramai-ramai kat umah Nenek. Tapi yang sibuk mengoder keknya tetaplah aku. Sebab aku yang nak makan. Haha.

Meh nengok apa yang aku order.

Cupcakes dari Anor MyCupcakes

Chocolate Fudge Cake dari Taka. Hehehe. Yummy... my favourite.

Dan cousin yang paling tua antara cousin sebelah mak aku. Huhu.

Gambar cousin lain takleh masuk sebab adik aku dah warning die freehair. Happy belated birthday, E-iL..!


post signature


Ahad, September 6

Dalam sejarah

Hari tok dah 16 Ramadhan dah kita berposa. Setakat tok aku lom gik sungkei di luar. Hehehe. Dalam sejarah koh. Mun masa bergerek dolok mala jak sungkei di luar. Hahaha. Nektok apa guna nak sungkei di luar. Bagus masak jak di umah. Lagikpun I kepak la nak berebut-rebut ngan urang. Huhu.

:minimo_28:

post signature

Jumaat, September 4

Shopping

Tahun tok 1st time beraya sebagai isteri dan of course bila dah bergelar isteri ya mesti la ada FIL. Camne oh nak membagi-bagi masa ngan umah FIL? Eh, sikpa lah. Malas mok mikir lok. Lagikpun umah dekat. Arum bulak enjin keta lom panas gik dah sampei depan pintu umah IL. Huhuhu. Sib bait, sib bait.

Shopping raya? Oh, sikda koh. Aku ngan Mr Hubby gago bershopping barang k nyambut urang baru kelak. Insya Allah. Lagikpun apa nak dishopping ku? Baju? Sigek yak k pagi raya, baju kurung. Kasut? Ne pat nak makei kasut kacak. Ish, nang rasa sik raya jak eh. Tapi shopping barang baby best lah. Rasa mok beli jak semua yang kiut-kiut ya. Tapi sikda la nak beli semua. Tokey balak pun bankrap mun gia.

So far barang-barang baby dah hampir nak complete. Ubat-ubatan gik lom prepare papa. Pas raya kelah lah, Insya Allah.

Baby.. sik sabarnya Ibu nak cium-cium, peluk-peluk baby

:minimo_39:

post signature


Khamis, September 3

Masa berlalu begitu pantas

Ari tok dah 1, 2, 3, 4, 5, 13 Ramadhan! Dah dekat 2 minggu dah kita posa. Dan aku baruk 6 ari posa penuh. Ada ari yang aku terpaksa pecah posa sebab sik larat. Bayangkan kelas 5 jam, straight. Nang rasa pa nyawa. Nasib bait ada geng cina tukang ngoder makanan, then secara rasminya bilitnya terus jadi port makan. Lagikpun ada gik mummy-to-be yang lain yang sik posa. Hiks hiks... alu tumbuh tanduk. Mun pecah posa tapi sik makan bagus sikboh. So, mek orang yang sik posa call kedei makan di depan kolej, mun sik take away jak Marry Brown. Ya lah apa juak ada di Bau. Ya jak ada. Oo tedah..

Ari tok kelas aku tek dari kol 8 am-12.30 pm then sambung gik 1.30 pm - 3.30 pm. Ya pun aku dah 'cut'kan masa lecture. Sik tekabir ku eh. Pasya abis kelas jumpa miak gik. Sampei la kol 4 suku. Pasya jumpa gik ngan sorang lecturer baru, berik nya material k nya ajar. Ok la ada lecturer baru so ada la sikit masa free aku untuk molah kerja-kerja sukan. Apu... nang rasa cepat jak masa berlalu ari tok tek. Ne ada duduk kat bilit gilak. Dalam lab ajak. Nang cayalah aku ngan dirik ku pun ari tok. Hahaha.

Sebenarnya ari tok kelas ku 5 jam jak tapi ari marek ada program Merdeka so kelas pagi ri marek ditangguh ke petang tok. Kelas aku pagi marek 5 jam, tambah ngan kelas ari tok, jadinya dari pagi sampei petang ku terpaksa ngadap muka miak yang sama. Lejuk? Biasalah. Dah 2 sem aku ngajar 2 subjek miak yang sama. Terimak jak lah.

Bila dah 4.30 rasa gik awal jak nak balit. Sik puas memfacebooking ri tok. Hahaha. Yang pentingnya aku mok balit awal sebelum ku ngantok. Huhuhu. Nang ngantok driving sorang dirik eh. Kuching - Bau - Kuching. Sik sanggup rasa. Sik sabar nak cuti.

Ngitong ari nak cuti lok. La la la.

:minimo_38:

post signature


Rabu, September 2

Sub kerja?


Bila kita kerja, of course kita ada deskripsi kerja. Tak kira lah sektor kerajaan ke swasta ke, mesti ada fail meja, ni especially yang makan gaji dengan kerajaan. Nak tak nak, fail meja kena ada. Janji ada fail untuk dihias atas meja. Ooops... Tapi dalam fail meja tersebutlah terkandung tugas-tugas seharian kita. Itulah hakikatnya.

Tapi bagaimana dengan orang yang suka sub kerja dengan orang lain? Arrgh... bengang.


post signature