Jumaat, Ogos 28

Ramadhan 6

Semalam, hari Khamis, hari ke-6 berpuasa. Aku kelas direct, 8 am - 12.45 pm. Tak larat. Kepala dah pening, perut tak selesa, terasa mual. Boleh ke aku ni?

YM member-member. Hari tu ada operasi mamam di bulan puasa bagi wanita yang di'cuti'kan puasa. Siap beli Marry Brown lagi.

Aku: Posa sik?

Member: Sik. Kenak?

Aku: Macam sik larat jak tok.

Member: Aih, pecah lah. Mek orang dah order dari Siti Cafe tek. He he.

Aku: Eh, kamek mok juak lah, jus epal.

Member: Kamek rang tunggu nak ambik gik. Order nun lak ambik sama. Ah Moi ambik lak.

Aku: Oh, oklah. Lak madah ngan Ah Moi suruh ambik ngan kamek sekali.

Hmmm... boleh agak tak? Aku jahat kan. Tapi aku tak larat, kesian mengenangkan yang kat dalam tu.

post signature

Rabu, Ogos 26

Oh, my baby, please...

Ri marek dah 4 ari dah kita posa. So far, ari 1, 2 dan 3 ok. Baby aktif, masih juak bergerak tapi marek nervousnya bila baby sik aktif sebelah petangnya. Masa on the way balit kerja kaki gik krem, palak angol rasa nak mutah... nang dugaan lah. Dah la ati ngah bingong ngan baby.

Bila sampei umah terus call Encik Suami. Nya belom dapat balit gik. Sedih eh. Sikmok madah nya lok, lak nya bingong tapi bila dah ditunggah-tunggah baby, diembak kelakar, sik juak baby respon. Nitis air mata eh. Kenak baby sikmok respon. Terus call Encik Suami agik, sik tahan. Sora tertahan-tahan jak kelakar takut nya tauk aku nangis. Nang bingong eh.

Alhamdulillah pas sungkei baby dah mula bergerak. Mungkin baby lapar gilak kali. Mak ku madah nya tido. Adik ku madah aku ya sik makan banyak time sahur. Ya lah, menarlah kali. Aku makan sikit jak masa sahur. Masa sungkei ri dolok pun aku sik makan banyak, aku minum jak banyak.

Baby, sorry sayang ah. Bukan Ibu sengaja nak nyuruh baby lapar tapi tok kan bulan Ramadhan. Kan Ibu dah madah kita berposa bulan tok. Mesti baby sik ingat ya. Baby try posa juak k. Tapi mun baby sik tahan padah juak ngan Ibu, k? Ibu sayang baby.


post signature

Selasa, Ogos 25

Caravansary

Sekarang hati tidak gumbira. Sebab? Entah. Malas nak pergi kerja. Mungkin? Sekarang tengah dengar Caravansary (Kitaro). Mendayu-dayu jer. Aduyai... cepat la masa berlalu.


post signature

Isnin, Ogos 24

Salam Ramadhan, Salam 1 Malaysia

Hari ni dah masuk hari ketiga umat Islam seluruh dunia menunaikan rukun Islam ketiga. Alhamdulillah aku dan baby juga tidak ketinggalan menunaikan ibadat puasa walaupun belum berpeluang lagi menunaikan solat terawih. Niat tinggal niat nak berterawih. Asal jer lepas maghrib mesti aku jadi letih yang teramat sangat dan mengantok yang teramat sangat. Terus kensel niat nak ke masjid. Nampaknya aku memang tak kuat lagi untuk menepis godaan-godaan syaitan yang direjam tu.

Tahun ni merupakan tahun pertama aku berpuasa sebagai isteri dan juga pengalaman pertama berpuasa dengan membawa baby di dalam tummyku yang cute ini. Perasaan? Bimbang, gusar, takut, semuanya bercampur baur. Ye lah kalo seorang aku tak kisah, ni yang kat dalam ni, kesian. Tapi aku dah awal-awal lagi bagitau baby yang aku dan dia akan menunaikan ibadat puasa. Ayah dia pun siap bagitau awal-awal kat baby. Pada sebelah malamnya, waktu bersahur, aku asyik bagitau benda yang sama kat baby. Alhamdulillah baby takde la meragam sangat cuma 1st day hari tu memang terasa jugak la baby memberontak, dia lapar kot, especially pukul 3-5 petang. Kesian baby. Tapi hari ke-2 baby dah mula ok cuma aku memang agak dahaga bila masa berbuka. Aku tak makan banyak pun cuma minum air yang banyak. Memang tak pernah dibuat sebelum ni pun. Habit aku dari dulu-dulu memang lepas habis makan barulah aku minum air tapi sejak pregnant ni aku belasah jer minum air sebelum, semasa dan selepas makan. Dahaga sangat.

Untuk berpuasa dengan baby aku takde tips lain, aku cuma amalkan makan kurma dan minum soya bean atau kelapa muda masa berbuka. Nasik dan kuih-muih of course la makan jugak. Pada sebelah malamnya aku banyakkan minum Ribena dan minum air suam. Masa sahur pulak aku minum susu Anmum dan makan kurma lagi. Risau jugak kalo berat menurun. Rata-rata member yang berpuasa semasa pregnant mengalami penurunan berat badan semasa bulan puasa. Tapi, kalo turun pun tak kisah lah, janji baby sihat, dan yang penting mesti ada hikmah. Baby pun dapat belajar bersabar. Aku selalu ingatkan baby, banyak pahala kalo baby dapat bagi kerjasama dengan Ibu untuk menunaikan ibadat puasa ni. Yang lain-lain aku cuma tawakal denganNYA.

Dengan kesempatan ini, aku ingin meminta maaf sekiranya ada terkasar bahasa semasa berblogging dan menyinggung perasaan kalian yang sering mengunjungi blog ni.

:minimo_12:Salam Ramadhan dan salam 1 Malaysia. :minimo_05:


post signature

Jumaat, Ogos 14

Kembali ke pangkal jalan?


Perasan tak www.mimyara.com sudah bertukar semula ke mimyara.blogspot.com?
Aku sebenarnya tak puas hati dengan admin tu
Benda dah expired baru nak email suh renew
Baik takyah remind
Orang remind la before expired kan?
Ntah camne la buat keja
Malas dah aku nak renew
Semalam aku beria-iya nak renew tapi macam susah jer ikut link yang email tu bagi
So hari ni aku tukar balik setting guna blogspot balik
Huh.. padan muka
Kalo buat camtu ramai ar customer larik
YM pun cam malas nak layan jer
Aku senang jer.. takyah renew!
So back to basic... OK?


:minimo_41:


post signature

Selasa, Ogos 11

Di persimpangan dilemma

:minimo_18:

Aku serba-salah nektok
Aku dapat 1 surat pegi kursus
Kursus pedagogi la sebabnya aku tengada terus ngaja tapi sikda kursus pendidikan
Kursus ya hujung bln 8 tok
Tapi time ya aku mesti dah 7 bulan
Mun kiraan aku minggu ya aku minggu ke-30
Mak & Mr Hubby suggest sikboh gi dolok
Ya lah.. takut jadi papa
Susah lak... nyesal sik sudah

OK

Mun aku sik pegi 31.8 tok
Aku akan pergi bulan 12 kelak
Or bulan 11
Means lepas aku beranak
Serba-salah juak
Tengada jak baruk 2 minggu deliver terus tunggah kursus
Apa nak jadi ngan aku
Sik proper la aku pun pantang kelak
Lain gik mikir hal-hal berkaitan ngan baby
Aku dah nangga member-member yang induksi dalam pantang dolok
Kesian
Aku bakal jadi camya juak kah?

Serba-salah eh
Nak pergi sebelum kah selepas?

:minimo_34:

post signature

Hujan


Alhamdulillah bandaraya Kuching telah dibasahi hujan malam dan pagi tadi setelah sekian lama kemarau dan kering-kontang. Harap-harap jerebu semakin berkurangan.
:minimo_43:


post signature

Ahad, Ogos 9

27/40

Minggu ni dah masuk 27 weeks means tak lama lagi dah nak masuk 7 bulan.
Kalo dah 7 bulan dah boleh beli barang keperluan baby. Hehehe.
Seronoknya.

Hip hip hoorey..!

Kebetulan bulan ni memang banyak sale.
Sana-sini pergi mesti sale.
Kalo kat KL mesti lagi heaven kan bershopping-shoppingan.
Hari tu Mak ke KL aku ambik kesempatan pesan bumper & comforter set.
Dah survei kat MummyCare, Parkson, Boulevard...
Tapi aku berkenan sangat yang kat MummyCare.
Tapi takde less.
Bila Mak cakap kat Mid V ada less aku on kan aje.
Hehehe.
Baju baby pun Mak nak belikan tapi aku takmo.
Nanti aku nak shopping apa kalo Mak dah tolong belikan.
Nanti nak jugak shopping ngan Mr Hubby, baru la best.
Bahagia gitu.

Hmm... suppose next week aku kena scan untuk placenta localisation.
Tapi minggu ni Mr Hubby asik ajak ke klinik nak scan gender.
Dia plak over-excited.
Nak pergi klinik Dr. Saadiah di Supermall tapi siangnya kerja.
Biasa la aku kerja jauh mana nak sempat nak kuar tengah hari nak 'eskep'.
Malam plak mesti bukan Dr Saadiah.
Aku tak kisah sangat, tak scan gender pun takpe.

Semalam masa jalan-jalan kat Spring aku jumpa baju baby murah.
Aku grab kan ajer.
Timbul plak idea Mr Hubby nak call member MO die nak mintak tolong scan.
Kebetulan memang dah nasib MO tu memang ada kat department tengah on case.
So kami pun pergi ke GH untuk buat ultrasound.

Masa scan, baby takmo pun bagi hint.
Dulu scan kat klinik Dr Saadiah pun sama.
Semalam baby siap angkat sebelah kaki lagi tapi masih nak main sorok-sorok.
MO tu cakap too early kot sebab tu susah nak nampak.
Nak wat camne dah Mr Hubby yang nak jugak scan.
Hehehe.

Yang paling terharu bila tetiba baby sucking air ketuban.
Baby ku sedang minum...!
Ya Allah, subhanallah... rasa nak menitis air mata.
Aku, Mr Hubby & 2 orang MO gelak-gelak jer nengok baby minum.
Ya Allah, besarnya kuasa Allah.
Dah ler baby sucking tu laju sangat.
Macam dahaga tapi sangat cute.
Oh, I really miss that moment.
Sangat bertuah rasanya melihat aktiviti baby di dalam perut sendiri.
Tu baru di dalam.
Kalo dah keluar?
Mesti lagi leka emlayan kerenah baby.
Hmm... thank God sebab beri aku peluang merasa kebahgiaan di dunia ni.
Aku sangat bertuah dan bersyukur.

Masa scan tu aku pun tak berapa nak faham apa yang MO dan Mr Hubby cakapkan.
Yang aku faham semua ukuran baby kami normal.
Alhamdulillah.
Tak kisah la baby kuar besar ke kecik, yang penting baby sihat dan cukup sifat.
Itu jer yang aku pinta dan harap-harapkan. Amin.

Pss... nengok tu mata baby. Hehehe.


post signature



Isnin, Ogos 3

2 + 8 = 28


2 Ogos 2009 = genap usia ku 28 tahun
Thanks Sayang for my birthday cuppies, birthday present, dan segalanya
Especially your true LOVE


Psst... You mean everything to me


post signature