Pages

Lepeh


Mesti kitak orang tauk apa lepeh ya nak? Bagi yang sik tauk juak ya, lepeh ya ialah sejenis serangga yang berwarna itam, ada sesungut, suka tempat gelap dan berbau. Dapat sik imagine? Gitok la rupanya koh.

Tapi ada sigek gik lepeh yang kitak orang mesti tauk juak. Tauk sik? Malas la nak mention di sitok. Isu sensitif. Sapa-sapa sik tauk polah tauk jak lah. Hehehe.


Tauk sik kenak sidaknya digelar lepeh? Coba kitak orang nangga lok gine rupa lepeh ya. Itam nak? Dolok-dolok sik banyak sidaknya ada di Serawak tok. Yang ada hanyalah yang kerja askar jak. Sidak askar kan selalunya berkulit gelap. Yalah sidaknya kan training dibah panas terit alu lah menukarkan kulit sidaknya jadi ke gelap. Mensia dolok sidak tok digelar lepeh sebab kulit daknya la. Hehehe. Tegal kulitnya petang alu digelar lepeh. Oo tedah sidak.


Aku pelik bah masa gik kecik dolok kenak sidak 'nya' ditunggah lepeh lalu ku nanyak mak ku. Gia lah serba-sedikit dicerita mak ku dolok. Sampei nektok ku masih ingat.


Kesimpulannya, lepeh ya gelaran pakei sidak askar dari Melaya jak sebenarnya. Askar jak sebenarnya, sekali gik ku ngulang eh. Cuma kinek tok jak kita melabel semua sidak nya sebagai lepeh. Adil kah?


Yang putih melepak ya gine? Sikkan nak melabel sebagai lepeh juak nak? Gine ooh? Apa sidaknya ngelar kita oh? Mesti ada juak kali gelaran pakei kita. Ya lah mun sik, sikkan yang masih nganggap kita bukan urang Malaysia.


"Bila sampai ke Malaysia?" - Nang ku sikkan lupak sampei bila-bila ayat tok. Maklum la nak aku tok kan warga negara Serawak. Serawak bukan salah 1 negeri dalam Malaysia kah?


Failed Sejarah kali, mun sik sikda ambik Geografi. Kesian eh.


post signature

Kakmim

Blogger since 2008. On off blogger since 2013. Blogging is my passion. Now and forever.

15 comments:

Zou said...

Sama kes ngan kawan mek..

Lepeh: Selamat datang ke Malaysia..
Kwn mek: Saya mmg dari Malaysia..
Lepeh: Iye? Bkn awak dari Sarawak?
Kwn mek: Sarawak bukan negeri dalam Malaysia ka?
Lepeh: Sarawak merdeka dalam Malaysia jer kan?
Kwn mek: Panggil pengurus awak, saya nak bercakap dgn dia. Tak sangka masih jugak ada org yg kenegerian.
Lepeh: Tak sedar diri. Kalau Tanah Melayu tak merdeka, Sabah Sarawak pun tak merdeka la.
Kwn mek: Kalau Sabah Sarawak takda, korang tak maju la mcm skrg. Duit minyak kitorang yg korang pakai utk bangunkan KL.

Then ada org Sabah ngan Sarawak dgr sidak kelahi, lalu semua org berjwb..

Huhu.. Aneh kan sidak?

Mira said...

zou,

sak ati pun ada juak ooh.. suka jak nk anggap kita lain dr yg lain

Anonymous said...

yah~~~ nang ada gia~~ berkelaie inda tegal ya~~ paloi kali sidak~~ aaa guram2~~ sb ya kali kekal owg swk nunggah cdak "lepeh" ho~~~

MIZZ RYNNIE said...

sensitip isu tok eh..hihihi..

selain dr lepeh nak, cdak 'nya' tok digelar jamban tarit juak..coz zaman mensia cdak tok jak makey neck tie..ya cerita mak kmk dolok lah..

plg kmk sakit ati..bila cdak nanyak masih diam atas pokok kah??tuyuk bebena la soklan ya..last2 ada sorg kwn mek jwb.. aok, nang masih diam atas pokok. tp setiap pokok mesti ada lif or escalator.. alu terdiam cdak lepehss tok..

Lily.Lulu said...

adoi
fenin !!

x paham loooooooooo
:D

nadiahazmi said...

hahaha laki kmk la sang lepeh ya~!

dukunlintah plk said...

tambahan informasi..

sigek gik penyebab sidak tok digelar lepeh selain kulit itam..

sidak askar tok dolok siang nya training, mlm baruk dapat keluar kem..(kedak lepeh, ngerayap mlm ari jak nak)..

pasya dah keluar tek masok kampong urang ngaco anak dara urang (perosak.. cam lepeh juak)..

sebab ya lah kenak cop lepeh terus..

;p

oon said...

aoklah kita sik nuggah lepeh gik, kita nuggah kelebar jak hoh munsik kelontet hehehe

Audio said...

Heran hoh. Masih certain people from semenanjung yang anggap Sabah/ Sarawak is Sabah/ Sarawak, and Semenanjung is Malaysia. Haiyaa.. fail Sejarah/ Geo laaa ishh ishhh..

khairul onggon said...

nang ada lepeh paloi, bodo, bangang yg sik paham2 sejarah malaysia.... eeeeee... manas kmk nengar koh...

Mira said...

dukun lintah plk,
aih... kmk nang setuju ngn info tok... ada benarnya! hehehe

oon,
sik sesuai eh nunggah kelebar

audio & onggon,
mcm x guna jak belajar sejarah & geog masa sekolah dolok ooh..

o_o said...

otedah..x tauk ngan dunia gk..kali daknya diam dlm gua kali nk?

Ms.osha said...

adeh kak..mek ingt mek sorang jak penah ditanyak bila mok dtg malaysia (maksud daknya bila mok dtg semnjung la) huhu..maka sidak kat malaysia juak.. terkesima sbntar daku bila dtanyak sedemikian rupa..paduhal tek kita warganegara sarawak ooo...haha.. memg confirm dak nya fail sejarah n geografi..

Nikolai said...

Ahahha kmk setengah Lepeh setengan Sarawak = Serapeh jadi nya ahhaha,

Anonymous said...

LEPEH NGARE DI PASAR SABTU MINGGU MAKE HELMET APPOLLO HONDA EX5..GAI