Khamis, Februari 26

Lepeh


Mesti kitak orang tauk apa lepeh ya nak? Bagi yang sik tauk juak ya, lepeh ya ialah sejenis serangga yang berwarna itam, ada sesungut, suka tempat gelap dan berbau. Dapat sik imagine? Gitok la rupanya koh.

Tapi ada sigek gik lepeh yang kitak orang mesti tauk juak. Tauk sik? Malas la nak mention di sitok. Isu sensitif. Sapa-sapa sik tauk polah tauk jak lah. Hehehe.


Tauk sik kenak sidaknya digelar lepeh? Coba kitak orang nangga lok gine rupa lepeh ya. Itam nak? Dolok-dolok sik banyak sidaknya ada di Serawak tok. Yang ada hanyalah yang kerja askar jak. Sidak askar kan selalunya berkulit gelap. Yalah sidaknya kan training dibah panas terit alu lah menukarkan kulit sidaknya jadi ke gelap. Mensia dolok sidak tok digelar lepeh sebab kulit daknya la. Hehehe. Tegal kulitnya petang alu digelar lepeh. Oo tedah sidak.


Aku pelik bah masa gik kecik dolok kenak sidak 'nya' ditunggah lepeh lalu ku nanyak mak ku. Gia lah serba-sedikit dicerita mak ku dolok. Sampei nektok ku masih ingat.


Kesimpulannya, lepeh ya gelaran pakei sidak askar dari Melaya jak sebenarnya. Askar jak sebenarnya, sekali gik ku ngulang eh. Cuma kinek tok jak kita melabel semua sidak nya sebagai lepeh. Adil kah?


Yang putih melepak ya gine? Sikkan nak melabel sebagai lepeh juak nak? Gine ooh? Apa sidaknya ngelar kita oh? Mesti ada juak kali gelaran pakei kita. Ya lah mun sik, sikkan yang masih nganggap kita bukan urang Malaysia.


"Bila sampai ke Malaysia?" - Nang ku sikkan lupak sampei bila-bila ayat tok. Maklum la nak aku tok kan warga negara Serawak. Serawak bukan salah 1 negeri dalam Malaysia kah?


Failed Sejarah kali, mun sik sikda ambik Geografi. Kesian eh.


post signature

Salah Siapa?


8.15 seperti biasa Puan masuk ke dalam kelas untuk mengajar.


Puan: Seperti biasa untuk memberkati proses pembelajaran kita hari ni, kita mulakan kelas dengan bacaan doa. Hari ini giliran Momok (pelajar) untuk membacakan doa.


Pelajar: Al-Fatihah... Bismillah.......... (sampai habis Al-Fatihah)


Puan: Aiks? Takkan Al-Fatihah jer? Baca la doa penerang hati sekali.


Pelajar: Tak tau Puan.


Puan: Allah hum maf tah tau tak?


Pelajar: (Geleng kepala). Tak hafal Puan.


Puan: Rab bish rah li?


Pelajar: Tak ingat jugak Puan.


Puan: Hmm... lepas ni awak hafal ye. Saya bagi awak tempoh masa seminggu untuk hafal dan baru giliran awak pulak untuk membaca doa nanti.


Salah siapa....?


post signature

Reply Komen Reader : Perlu ke?


Bila kita publish 1 entri, kita akan rasa puas bila ada reader yang respon kepada kita punya entri. Lagi banyak respon, lagi la suka. Kalo takde respon, mesti pernah terdetik dalam hati, apa teruk sangat ke entri aku kali ni? Hmm... pernah tak rasa macam tu?


Kalo anda-anda rajin singgah ke blog mantan PM kita, lihat la respon pada 1-1 entri yang beliau publishkan. Mesti beratus-ratus orang komen. Blog anda? Pernah? Hehehe. Blog aku tak pernah. Lagipun aku disablekan setting blog aku supaya bila orang googling diorang takkan jumpa entri-entri aku kat sini. Aku masih perlukan privacy.


Persoalan aku di sini, kalo reader komen kat entri kita, wajib ke kita respon balik apa yang reader dah komen? Dah menjadi trend dalam blogsphere ni kalo orang komen, kita akan respon balik. Aku pun buat macam tu dulu sehingga kini tapi lately ni aku dah menjadi semakin malas. Aku cuma baca jer komen daripada user, lepas tu aku malas sangat nak respon. Jangan marah ye, aku dah semakin malas. Aku tak tipu.


Mesti orang cakap entri ni entri orang sombong. Bak kata orang Serawak, lawa. Lantak la apa orang nak kata.


Sebenarnya yang aku nak gitau kat sini aku sekarang malas nak reply balik bila ada reader bagi komen. Maaf yer.


Tapi aku tetap menghargai anda-anda yang sudi membaca entri aku kat sini. Terima kasih semua. Tanpa anda-anda, aku tak bersemangat untuk meneruskan perjuangan seorang anak blogger di alam maya ni.


post signature

Rabu, Februari 25

Tom-Yum-Goong

Aku tok antu tom yam.
Hehehe.
:minimo_12:

Mun dah menjejakkan kaki ke KL nang wajib bila makan tomyam lok ku carik.
Susah nak carik tomyam nyaman di Kuching tok koh
But recently aku dah nemu port tomyam yang nyaman di Kuching.
Yeay!
Suk suk.
:minimo_28:


Tom-Yum-Goong!
Ya lah nama kedei diberik.
Ownernya urang Terengganu, bininya urang Serawak.
Tok pun aku tauk dari member seopisku urang Melaya.
Nya kenal ngan owner Tom-Yum-Goong tok.



Dah nama kedei pun Tom-Yum-Goong.
Of course la yang special di sitok tomyamnya.
Yang lain dari yang lain di sitok nya jual tomyam putih.
Sik banyak kedei yang jual tomyam putih bah.
Dan rasanya,yummy!
Rasa tomyam di KL eh.
Jarang tomyam di Kuching tok nyaman bah.
Nama pun kedei urang Melaya.
Dah urang masaknya pun diimport dari Siam.
Berasap bah telinga makan.
Nang best!
:minimo_41:
Sekali sirup rasa nak lagi.
Recommended!



Selain dari tomyam, kat kedei tok ada jual pelbagai gik lauk yang dijual di Melaya sinun.
Contohnya yang sikda ditemu di sitok ialah Ayam Goreng Kunyit.
Sik pernah nemu kat kedei-kedei makan di Kuching tok.
(Sik tauk la mun kitak orang pernah nemu)
Aku nang sik pernah la.
Mun ku masak kedirik Ayam Goreng Kunyit eh.
Nang sik sama ngan rasa di kedei di KL.
(Mala jak KL ooh.. hahaha)
Kenak la sidaknya goreng lagik lembut dan empuk isik manoknya.
Ya la aku musykil gilak.
Macam-macam cara dah aku coba.
At last ramek ngan tepung jagung baruk isik ayamnya lembut dan garing.
Hehehe.

Tapi nak nektok aku dah sik bingong dah.
Rah Tom-Yum-Goong tok semua ada.
Telur bungkus? Telur Bistik? Paprik?
Paprik kat sitok pun nyaman koh, nang ada rasa kemelayaannya.
Sebelum tok aku pernah makan di area Matang.
Ada ka patut Ayam Papriknya rona putih.
Rasa sos tiram aih.
Kali sik pernah makan ayam paprik kali.
Tuija juak nak berjual.
Cheh.
Nyaman gik aku masak.
Hahahaha.
:minimo_20:



Sesapa mok try tomyam putih di Tom-Yum-Goong tok.
Dekat jak sik jauh.
Rah area Satok ya jak.
Di antara Boston Cake House ngan SACOFA.
Sebelah blok ZECON sia.
Mun kitak orang dari PJ, pakei jalan nak nuju traffic light nak ke Celcom ya.
Mesti nemu kedei tok bah.

Tapi mun urang rami servis nang ada lagging sikit la.
Tapi bagi aku mun berbaloi nunggu aku sik kesah.
:minimo_39:

post signature

Selasa, Februari 24

Ingga


Sebenarnya aku dah lamak memendam rasa keinggaan ku tok.

:minimo_22:

Gitok ceritanya.
Ada la sorang part time lecturer rah kolej aku tok.
Nya urang Serawak, bumiputera Serawak.
Sikda campur-campur.
Nang pure Serawak.
Tapi nak, nya nang sik pandei kelakar Serawak.
Ingga nyawa ku lok.
Nang sikpat tahan dah tok.

:minimo_34:
Mula-mula masa nya baru datang ya.
Aku macam biasa la ngeso keramahan ku.
Hahahaha... konon.
Ku tanyak la nya tek asal di sine.
Of course la aku kelakar Serawak sebab ku tauk nya urang Serawak bah.
"Ahhh...?"
Ya dijawabnya.
Paduhal tek nya sik paham.
Terus nya nyawab dalam bahasa Melaya.
Aku bila nengar gia alu malas nyawaku.
Terus ku berlalu pergi la tek.
Sikda mood alu ku nak molah kawan.
Ingga nyawa.


Paduhal tek...
Ceritanya famili nya nang lamak diam di Melaya nun.
Dari kecik sampei ke besar nya di sinun.
Ya la alasannya tek sik pandei kelakar Serawak.
:minimo_23:


Walaupun.
Bagi aku ya bukan alasan.
Aku tetap ingga juak.
:minimo_08:

Kali aku tok ada semangat kenegerian sikit kali.
Hihihihi.

:minimo_26:

Kali nya sik pandei kelakar Serawak so nya geng ngan urang Melaya jak lah.
Aku nang jarang la kelakar ngan nya.
Mun ku nak kakar pun ku kakar bahasa Serawak la.
Sidak Melaya gik kakar Serawak.
Ingga nyawa ku ngan urang Serawak gia eh.


Jaik sik perangei ku?
Hahahahaa...
:minimo_20:

post signature

Ahad, Februari 22

Blogger & Blogsphere


Pernah tak korang bila masuk blog seseorang.
Dan menjadi follower blog tu.
Tapi at last korang rasa tertipu.
Korang rasa entri-entri kat blog tu semuanya 'cerekarama'.
Pembohongan semata-mata.
Pernah tak?

:minimo_18:


Dalam blogsphere ni kan.
Siapa-siapa pun boleh buat cerita.
Nak tukar identiti pun boleh.
Kalo identiti pun dah tukar, kisah dalam entri apalagi.
Senang jer nak goreng.
Janji otak kreatif, idea masyuk.
Lahirlah entri pendustaan.

:minimo_08:


Nak tanya lagi.
Pernah tak korang jumpa blogger yang psiko macam ni?

:minimo_18:

post signature

Melidi ke Membolat


Orang 'sihat', sibuk nak diet.
Nak diet? Senang.
Janji ada duit, boleh beli macam-macam.
Kat tv, kat majalah, macam-macam produk je untuk orang-orang yang nak mendietkan diri.
Nak tak nak jer.


Tapi bagi orang yang kurus nak 'sihat'?
Susahnya nak cari produk camtu.
Yang ada pun susu WeightGain.
Tapi harga pun memang boleh tahan la.
Setakat seminggu 2 tu larat lagi.
Yapi bila dah tengah bulan?
Mana nak korek lagi nak beli susu nak 'sihat' ni.


Dulu masa mula-mula kerja aku pernah amalkan susu ni.
Maklum la masa tu kerja biasa-biasa je.
Gaji pun cukup makan.
Bila setin dah abis, nak beli setin lagi yang baru tu kena pikir 2x.
Nak beli ke tak?
Kalo beli camne dengan tambang nak gi kerja?
(Masa tu gi kerja naik bas, takde keta lagi)
Kalo beli camne dengan lunch?
(Malasnya nak buat bekal tiap-tiap hari)
So aku tak dapat nak minum continuosly.
Bila jadi camtu, efeknya pun takde lah.
Masa dulu-dulu memang aku kurus gila lah.
Bila aku belek-belek piccas masa aku baru abis study dulu.
Leput ku tetak sorang dirik.
:minimo_28:
PS to Mijot: Sampei meleleh air liur ku tetak aih.
Wakakaka.


Bila dah bertunang dan kawen.
Berat badan aku mulalah bertambah, sedikit demi sedikit.
Mana taknya 2-2 kaki makan.
:minimo_11:
Encik Suami lagi la menjadi-jadi.
Kalo makan kat umah, aku tak bagi dia tambah nasik.
Aku plak yang kena marah Mak.
:minimo_24:
Sukati la, makan la.
Makan puas-puas, nanti dah sakit takleh makan lagi.
Bak kata Mak aku.
:minimo_39:



Tapi ada jugak orang tegur aku makin kurus.
Hakikatnya kalo aku naik atas peranti penimbang tu takde plak susut.
Biarlah apa orang kata.
Yang penting aku happy sebab tu aku dah makin membulat.
:minimo_41:


Bila berat dah bertambah pun aku risau gak.
Mana taknya, jeans dah tak muat.
:minimo_23:
Tension gak bila pakai jeans, ketat semacam.
Nak duduk, sakit.
Nak gerak, payah.
Alahai.
Alamatnya kena beli yang baru.


Tapi sayang ada jeans yang aku baru beli.
Baru 2-3x pakai dah tak muat.
Sedih betul aku.
Kalo aku dah tak dapat pakai yang untungnya adik aku si Mijot la.
Confirm aku akan bagi dia.
Aku plak sob.. sob..
:minimo_36:
Kena beli baru.
Dah ler aku jenis cerewet nak beli seluar.
Kalo baju, no hal... senang jer nak beli.
Banyak taste aku.
Tapi seluar ada susah sket.


Sekarang semua jeans aku dah ketat.
Ada 1 hari tu aku gi jalan pakai slack jer.
Alamak... terasa macam skema la pulak.
:minimo_38:
Tapi Encik Suami cakap terserlah ciri-ciri keibuan kalo aku pakai slack.
:minimo_01:



Adeh.
Aku takmo la jadi 'baik'baik'.
Ranggi sket baru cun.
Baru awet muda sket.
Hahahahaha.
:minimo_17:


Perasan... tak malu.
Booooo...
:minimo_09:


Kesimpulannya:
Bagi lelaki metroseksual yang ingin menjaga body terutamanya selepas kawen.
Jangan carik bini yang suka masak, mak mentua yang suka masak, ipar-duai yang suka masak.
Dan make sure semua famili bini tak reti masak.
Insya Allah akan tetap maintain lah body kamu.
:minimo_16:


post signature

Jumaat, Februari 20

Keraskan Kepala, Pekakkan Telinga

Terasa muak dengan hal-hal di Kolej.
Taklimat tu, taklimat ni.
Meeting tu, meeting ni.

:minimo_24:
Sekarang ni ada taklimat dari Ambank Insurance apa ntah.
Mesti nak buat promotion.
Tapi yang aku pelik kalo nak promote pun kenapa mesti kat student?
Kalo kitorang, takpe gak, masuk akal.
Student?
Isk.. ye pun nak promote target tu kena la betul.
Tapi..
Aku dengan membawa kepala batu takmo jenguk taklimat tu.
Malas la aku.

KJ sekarang dah macam lalat dah sindir-sindir, perli-perli.
Aku tetap keraskan kepala, pekakkan telinga.
Muahahahaha.

:minimo_20:

Bosan tau!
Mengajar jer takleh ke?

:minimo_40:

post signature

Esok hari Sabtu... yeay!

Salam hari Jumaat.

:minimo_09:Lamak juak rasa sik blogging. Nak kata addict gilak ngan FB sik juak koh. Tapi agak bz juak la minggu tok sebenarnya. Ingatkan petang marek dapat la blogging tapi meeting sampei 4.30. Mun dah 4.30 sikda mood agik la nak nangga laptop. Hati dah nak balit. Maklum lah sejak opis jauh tok nang cun-cun jak punch card balit. Ne ndak dalam meeting BB merli 4.30 bilit dah kosong, semua jak dah ke suro. Keh keh keh. Sikda urang nak tido di Kolej eh.


Pasya network kat opis pun sik bagus gilak minggu tok. Kejap ada kejap sik. Kejap on, kejap local. Mala jak sidak kontraktor ngator line. Ne ndak sikda semangat nak molah keja.


Apa jak kaitan internet ngan kerja. Kwang kwang kwang. :minimo_38:Tetak Pak Saok lok.


Dah, ya jak lah. Sok ari Sabtu. Pa nak polah ooh? Rasa nak karaoke jak. Karaoke jamban mok?

:minimo_41:


Ooops... dapat sik kitak orang majin macam ne mun aku obes? Aku dirik pun gik sik dapat majin mun sik Audio nolong ku majin. Hahaha. Bayangkan lok.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Kedak tok kali oooh?

:minimo_18::minimo_16:

post signature

Rabu, Februari 18

Entah


Entah kenapa dah mula bosan memblogging.
Membloghopping pun malas.
Asyik memfacebooking.
Bila dah rasa bosan mulalah mengediting.

:minimo_40:

Tu pun malasing jugak.

:minimo_42:

Di rumah pulak asyik sleeping.


:minimo_15:

Haiyaaaa....

:minimo_32:

post signature