Ahad, Januari 25

Nasi Kerabu



Hah? Apahal ada gambar nasik kerabu indah ? Tok makanan sidak geng Kelate tok. Tapi nektok nasik tok dah mengambur di Kuching koh. Maklumlah nak sidak Kelantan tok di sine-sine daknya ada. Lagikpun geng tok nang suka berjual. Mun sesapa pernah ke Pasar Wan SIti Khadijah nang sidak rempuan ajak berjual. Cheh, melelat cerita pasal urang Kelantan indah ku tok.

Hari Jemat tek masa on the way balit kerja, geng-geng sekereta ku kelakar pasal nasik kerabu indah. Tang nyaman lalu jak bunyi sidak kelakar pasal nasik ya. Aku walaupun 4 tahun diam di Melaya dolok, nang haram, sik pernah ku nak encerik nasik kerabu. Kenak? Apa tek nasik ya ada bernior. Aku nang pantang ngan barang makan ya ng ada nior. Mun kueh bernior kah, sekda ku nak melalek, sik sudi ku nak makan. Haha. Lawa li jak bunyi oh. Tapi nang menar lah, sesapa yang rapat ngan aku tauk lah yang aku tok sik suka benda yang bernior. Please lah. Jangan paksa aku makan.

Tapi hari Jemat tek baru aku tauk yang kerisik nok pakei makan nasik kerabu ya ada bercampur ngan isik ikan. Ya pun geng ku nok urang Kelantan ya madah. Alu la tek aku alu teringin nak makan nasik kerabu. Aku nak ka antu ikan. Sikpat nemu ikan, nang aku suka. Pasya aku tauk nasik kerabu ada budu, aku nang teringin gilak nak makan budu. Dolok ada juak sidak embak nasik kerabu di opis tapi aku jadi penonton ajak lah, aku nak ka sik makan nasik kerabu. Aku tukang serve jak lah. Aku nang suka na mun part nak serve-serve tok, tambah lagik mun barang makan ya banyak lauk-lauk k campurnya. Suk jak ku tek nyampur, nior, budu, sambal, telur masin, keropok dalam tapak urang tapi aku dirik pun sik makan. Hehehe.


Sebelum

Geng ku urang Kelantan ya madah mun nak makan nasik kerabu nyaman coba kat Arif Hotel. Aku alu bertekad nak encoba nasik kerabu di sia. Try lah aku tek ngoder nasik kerabu ikan panggang. Hahaha. Aku kan meow, mesti la aku mok ikan, tapi daging salai ada juak, sebenarnya, macam nyaman juak, tapi sikpa lak encoba lain kali. Keh keh keh. Ada ati juak duhal nak makan agik. Mun mentimun.


Selepas

Dahya, apa rasanya tek? Aku jawab dirik pun ah. Hehehe. Nyaman lah juak. Nang rami urang melaya makan di sia, makan nasik kerabu. Mostly makei tangan sidak makan, aku sik lah. Suk jak ku nangga sidak gaul semua bahan nasik ya. Kerisik nior ya nang diremei -remei sidak ngan nasik. Rindok ku nangga. Laki ku madah, nang lah gia cara makan nasik kerabu. Alu ku coba gia juak tek oi. Tuija. Memula tek ku makan biasa-biasa jak, sik digaul-gaul ku. Dapat ku masuk. Bila dah diremei alu sikpat gik ku nerimak, alu tulak rah laki ku. Dah berasa gilak nior nya. Sikpat gik ku makan. Tapi, puas ati lah, aku dah encerik rasanya. Entah bila ku nak makan agik nasik kerabu, sik tauk lah. Hehehe. Mun teringin ku makan gik lah.

Hmm.... ari tok aku nak makan SUSHI KING agik. Nektok ku rasa mala jak nak makan SUSHI KING. Baruk minggu ya kak makan. Aih??



.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.
Nyaman bah. Sik salah nak? Hehehehe :mLove: I like.






Catat Ulasan