Pages

Nilai sebuah kepercayaan

Pukul 12 tengah hari.
Semua dah pakat pergi lunch.
Kat bawah tu jer, Aman Cafe.
Jarang kitorang makan ramai-ramai nih.
Kebetulan kan hari ni hari Khamis.
Petang memang takde kelas.
Pastu Bos Besar aka BB takde.
Merdeka!!!
Wakakaka.
Keluar tanduk, pasni nak ngular leh tak?
Kwang kwang kwang.
:pandaGeli_05:

Tau tak sebab apa kitorang pakat ramai-ramai nih?
Haa.. pasal kes Norman dan Abby tu la.
Sebok jer kan nak tau kisah dalam kelambu orang.
Nasib badan la bila dah jadi artis.
Memang orang nak tau pun cerita dalam kelambu nih.
Syiokkk!!
:puteh_1:

Sambil-sambil makan, sambil-sambil cerita.
Oleh sebab 3 orang daripada 6 orang tu dah kawen.
Timbul jugak la isu dalam kelambu nih.

Perlu ke kita percayakan pasangan kita 100%?

Sorang jawab, YA! Aku percaya.

Sorang lagi jawab, TAK! Aku tak percaya husband aku 100%.

Aku yang belum kawen ni jawab dalam hati jer. Hehehe.

YA! Aku percaya. Tapi cuba la kalo nak curang, siap!

Bagi aku, dalam sesuatu perhubungan tu, KEPERCAYAAN sangat penting.
Kalo kita tak percaya kan pasangan kita,
macam mana kita nak melayari bahtera bersama-sama?
Sebab destinasi hala tuju cuma ada 1.
Kalo kita tak percayakan orang yang mengemudi tu,
alamatnya bilanya kita nak sampai ke destinasi yang nak dituju tu.

Faham ke tak?
Tak faham?
Tapi aku faham.
Dan percaya.

Aku percaya dengan PERCAYA kita dapat menjaga hubungan kita.
Tetapi..
Yang sedihnya.
Ada pasangan yang tau pasangannya percayakan dia.
Makanya dia mengambil kesempatan di atas kepercayaan yang diberikan kepadanya.
Dan selalunya kaum perempuan seperti aku ni.
Bila sekali dah kepercayaannya dikhianati,
cukup la sekali.
Lepas tu kepercayaan terhadap pasangan akan semakin berkurang.
Maka, timbulnya SYAKWASANGKA.
Ini menyebabkan hubungan yang baik pada mulanya jadi goyah.

Aku juga belajar dari pengalaman.
Dulu kalo berkawan dengan lelaki, aku suka sangat wasangka.
Aku suka think negative kat kawan lelaki aku tu.
Aku susah sangat nak percaya diorang.
Dan kerana itu juga kami setakat berkawan jer.
Tak lebih dari tu.
Kalo lebih pun akan putus di tengah jalan.
Kerana sikap syakwasangka aku.

Syakwasangka penting jugak tapi percaya itu lebih penting.
Tetapi tak boleh TERLALU percaya.

Susah kan nak menjaga ikatan suci sebuah perkahwinan?
Percaya sangat tak boleh.
Tak percaya pun tak boleh.

Nak kawen, takut.
Tak kawen, kena kutuk.

Nak beranak, takut kena tinggal laki.
Tak beranak, laki bagi alasan nak kawen lagi.

:cinonet_05:

Kakmim

Blogger since 2008. On off blogger since 2013. Blogging is my passion. Now and forever.

5 comments:

filanastasia said...

mim.ya.ra.alif : memang susah kalau bab percaya ni.. sebab perangai manusia skarang ni dah macam².. so.. kena tepuk dada tanya diri sendiri..

f.i.e.z.a said...

mim.ya.ra.alif,

makseh komen blog kmk..nang mena juak hal cayak n x cayak tok eh.kmk dah byk gilak putus cinta tok dah takut juak mok kapel gik baru.huhu..
bak kata ktk, sik kawen kenak anok dara lalo.nauzubillah.
bah, mek encarik bakal suami lok. ;P

[ LADYKiKi] said...

yang aman cafe? kat demak laut yaka.. hiks bila kita leh jumpa tok..wahahahahahah


>> yalah.. Nak kawen, takut.
Tak kawen, kena kutuk.

Nak beranak, takut kena tinggal laki.
Tak beranak, laki bagi alasan nak kawen lagi.

...... insyallah kan jadi pengajaran hidup juak

mim.ya.ra.alif said...

fila,
sendiri mau ingat la kan?

fieza,
aih... alu berebut nya nyarik lok.. ekekekke

kiki,
oh.. iya.. kmk keja area ya... hehehe

lovelyeyna said...

hihi... kmk belum kahwin gik and i noe u noe that, hehe... ;p pada pandangan kmk, kak ira, i think kematangan memainkan peranan yang penting di dalam relationship juak. mun pasangan kita matang, nya akan pandei berfikir dengan sewajarnya dan nya sik akan betray kita and the relationship. macam ya juak dengan kesabaran. i think it plays a crucial role as well. kita mesti percaya bahawa pasangan kita adalah yang terbaik yang Allah dah tentukan untuk kita. jadi, kita mesti selalu sentiasa bersabar dengan setiap dugaan yang datang :) this is what i think lah... hehe... kmk tauk kmk belum kahwin... hahaha...! ;p