Pages

Lama tak jumpa - 2 versi

Versi Bahasa Sarawak

Pukul 12 lebih pagi tadik baruk ada masa kakar ngan nya. Ya pun lam tipon jak.

Nya: Lamak sik jumpa kitak eh.

Aku: Ya lah kitak ya sik geng kamek agik.


Saja jak ayat provoke. Provoke kah psiko? Hahaha. Nang menar lamak I sik jumpa nya.
Lamak kah? Last tek ari Selasa jumpa di hospital. Jumpa juak nak Yang? Lewat juakkkkk....

Versi bahasa kebangsaan

Pukul 12 lebih pagi tadi baru ada masa bercakap dengannya. Tu pun dalam tifon jek.

Dia: Lamanya tak jumpa awak.
Aku: Ye lah, awak tu yang taknak kawan saya lagi.

Saje je ayat provoke. Provoke ke psiko? Hahaha. Memang benar lama I tak jumpa dia. Lama ke? Last hari Selasa tu jumpa di hospital. Jumpa gak kan Yang? (part 'Lewat juak' ni taktau ah)

:puteh_23: Hehehe. Susah gak nak direct translate bahse aku ni ke bahse standard. Sebab ada gak term yang memang susah ar nak translate. Macam word 'kerek', camne korang nak explain kat orang yang belum pernah dengar word tuh? Ha. Camne? Kena explain guna kata adjektif kan? Ha, begitu lah aku, 'lewat juak' tu ada intonasi yang tersendiri kalo nak bercakap. Hehehe. Camne ek? Susah ar nak explain guna ayat. Kena ada sound effect gak la. Ye kot.

Ari tok 29 ari gik la aku nak tukar status. Perasaan? Rasa nak nyuruh cepat ada juak, rasa nak disuruh lambat agik pun ada juak. Macam-macam jak rasa eh. Mek rang di opis dah rasa abis exam dah padahal exam baru jak nak start. Baruk nak study week minggu depan. Tapi nangga semua macam malas jak sikda mood. Mun sik, aku sorang jak la kali yang berperasaan gia. Hahaha. Aku malas dah nak ngadap kerja agik koh. Rasa nak good-bye terus jak ngan miak. Pejam mata jak lah merik markah. Boleh kah gia? Hahaha. Sukati ku mesen jak.

Eh, tak sangka, boleh jugak ek kitorang bertahan tak jumpa. Berpantang kononnya lah. Pui, pandei juak tek nak berpantang-pantang. Tapi kira ok lah 3-4 hari tak jumpa. Kalo dulu, kencang jer, tiap-tiap hari jumpa. Kedong umah dekat tek nak? Huhuhu. Kelak agik lah, diam serumah, sikpat nak ngelak, mesti juak jumpa. Mesti. Hahaha.



Kakmim

Blogger since 2008. On off blogger since 2013. Blogging is my passion. Now and forever.

13 comments:

lovelyeyna said...

kak ira!!! kmk pandei jadi nebes and sik sabar indah ktk mok kawen bila baca entry tok, ahahahaha... ;p mcm berada di awang-awangan... kmk sik sabar mok kawen juak...! hahaha! ;p
p/s: apa "kerek"? "kerak" kmk tauk, iboh explain. stok banyak, haha ;p "cerek" pun kmk tauk, hehe...

mim.ya.ra.alif said...

oi ina! kenjar juak nk nikah.. repot ngn bapak ktk lak br tauk... tang belajar jak dolok sia sampei abis...

(ngerepak2 sambil cekak pinggang)

hahahahaha :p

~ mizzAmy ~ said...

~ ala MC, jumpa jer la. sama jer seri tuh nanti. dah nama darah tengah manis. memang akan berseri-seri la... ~

mim.ya.ra.alif said...

ala amy... sajer jer nak dera perasaan sendiri dan juga dia... hahahahhaa

bknnya selalu kn? hihi

lovelyeyna said...

wa... kak ira.... garang nye... hahahahahaha... *sambil imagine ktk bercekak pinggang... ;p sik mok bukak langkah silat sekali kah? hahahaha... =))*

Ayong said...

oh mira..kamik tak pahammmm..:)

filanastasia said...

mim.ya.ra.alif : err.. rasa mcm paham.. tp tetiba macam tak bapoer nak paham plak.. huhuhu..

pst.. sabo mira sabo.. tak lama jek tuh.. dah selesai nanti.. jumpa 24 jam sehari.. huhuhu

[ LADYKiKi] said...

adeh² bila mok jumpa tok. jom polah sidang akhbar mok..hahahah ajak si eyna ya...

Pocket said...

actually buleh nak buat kalau zaman dulu, pasal dulu tak perlu buat wedding prep.
Bapak kita yg buatkan,
tp skarang, kita kena buat sndiri.
so camana nak prepare kalau duk tak berjumpa?

tak tau lah :)

tp saat saat yg ditunggu tunggu neh!!
lagi pat minggu gitu ya!!?

mim.ya.ra.alif said...

pocket,
sib baik pocket memahami
dlu semua bapak kita buatkan kn?
skrg... kena jumpa sbb nk setel everything... pocket ni cm ada experience plak daaaa...

ahaks

kiki,
mek dpt kuar mlm.. ktk?

13may said...

sib baik ada translation..kalau tak, jenuh nak paham :D

mim.ya.ra.alif said...

13may,
buat2 paham jer.. ahaks

lovelyeyna said...

haha... kiki lawak... polah sidang akhbar indah nya lok, kak ira... hehe... ;p