Jumaat, November 14

Lama tak jumpa - 2 versi

Versi Bahasa Sarawak

Pukul 12 lebih pagi tadik baruk ada masa kakar ngan nya. Ya pun lam tipon jak.

Nya: Lamak sik jumpa kitak eh.

Aku: Ya lah kitak ya sik geng kamek agik.


Saja jak ayat provoke. Provoke kah psiko? Hahaha. Nang menar lamak I sik jumpa nya.
Lamak kah? Last tek ari Selasa jumpa di hospital. Jumpa juak nak Yang? Lewat juakkkkk....

Versi bahasa kebangsaan

Pukul 12 lebih pagi tadi baru ada masa bercakap dengannya. Tu pun dalam tifon jek.

Dia: Lamanya tak jumpa awak.
Aku: Ye lah, awak tu yang taknak kawan saya lagi.

Saje je ayat provoke. Provoke ke psiko? Hahaha. Memang benar lama I tak jumpa dia. Lama ke? Last hari Selasa tu jumpa di hospital. Jumpa gak kan Yang? (part 'Lewat juak' ni taktau ah)

:puteh_23: Hehehe. Susah gak nak direct translate bahse aku ni ke bahse standard. Sebab ada gak term yang memang susah ar nak translate. Macam word 'kerek', camne korang nak explain kat orang yang belum pernah dengar word tuh? Ha. Camne? Kena explain guna kata adjektif kan? Ha, begitu lah aku, 'lewat juak' tu ada intonasi yang tersendiri kalo nak bercakap. Hehehe. Camne ek? Susah ar nak explain guna ayat. Kena ada sound effect gak la. Ye kot.

Ari tok 29 ari gik la aku nak tukar status. Perasaan? Rasa nak nyuruh cepat ada juak, rasa nak disuruh lambat agik pun ada juak. Macam-macam jak rasa eh. Mek rang di opis dah rasa abis exam dah padahal exam baru jak nak start. Baruk nak study week minggu depan. Tapi nangga semua macam malas jak sikda mood. Mun sik, aku sorang jak la kali yang berperasaan gia. Hahaha. Aku malas dah nak ngadap kerja agik koh. Rasa nak good-bye terus jak ngan miak. Pejam mata jak lah merik markah. Boleh kah gia? Hahaha. Sukati ku mesen jak.

Eh, tak sangka, boleh jugak ek kitorang bertahan tak jumpa. Berpantang kononnya lah. Pui, pandei juak tek nak berpantang-pantang. Tapi kira ok lah 3-4 hari tak jumpa. Kalo dulu, kencang jer, tiap-tiap hari jumpa. Kedong umah dekat tek nak? Huhuhu. Kelak agik lah, diam serumah, sikpat nak ngelak, mesti juak jumpa. Mesti. Hahaha.



Catat Ulasan