Khamis, November 27

Bad - Day

Ari marek parents & adik-adik kesayangan ai balit ke Kuching.
Sorang adik ai konvo, ya parents ai gi KL tek last week.
And sorang gik adik ai back for good la, dah abis degree dah.
Meriah la umah ai kelak.
Jejejeje.

Suk la tek parents dah nak balit nak.
Adik-adik yang kecik ya la excited gila.
Mala jak nanyak flight mak kol bapa.
Sapa ambik di airport.
Macam-macam la.

So paginya tek ai bangun awal la nak nyedia k minum.
Kelak sidak balit mesti lapar bah.
Ai tek dah imajin la ada mihun goreng, kari ai dah polah malamnya.
Dapat makan kari cicah ngan roti.

Baruk jak bangun, baruk nak masuk dapur.
Tipon umah bunyi.
Macam dapat agak jak ada berita sik bagus.

Sapa tok?
Mira.

Abang ko tok. Tauk berita tek?
Sik tauk.
Pak wa dah ninggal.

Innalillah. Bila?
Kol 3 tek. Bapak ko ada di umah?
Sikda. Ari tok baruk sidak balit. Mayat dah diembak ke umah?

Blom. Abang gik ngurus la tok.

Ooo.. ok.

K lah. Askum.

Nang jak benar.
Tipon umah sikkan bunyi kecuali ada emergency.

Aku jadi speechless. Utak jem. Sik tauk nak molah apa.
Nyandar jak ku rah dindin dekat tipon.
Coba call Mijot, sik dapat.
Call jak Zila, dapat.
Suruh Zila padah ngan bapak, abangnya akak Pak Wa mek rang ninggal.

Pasya call gik nya.
Gine kamek tok? Dah la bapak sik ada. Exam ri tok paper kamek.
Nya speechless juak.
Baruk malam ya mek duak kak berkelakar pasal Wa.
Bingong.

Call bapak agik.
Pergi jak kilir awal.
So dah ada arahan dari bapak.
Ok, aku sik buntu gik.
Tapi, kerja ku?

Pasya sms Naz.
Gine kamek tok? Wa mek ninggal.
Naz pun cepat jak reply.
Sikpa, lak kamek punch. Lagikpun bapak ngn mak kitak sikda nak?
Padah ngan Lin.

Paper mek?
Lak kamek tolong jaga.
Thanks. Lak kamek madah Lin.

Alhamdulillah.
Sib bait dapat member yang understanding.

Then kemas la tek mek 4 beradik.
Sik jadi alu goreng mee
Adik laki ai bila pas mandik nanyak ngan ai.
Kita gi sine Kak Ira? Ambik mak kah?
Gi umah Wa Ujang.

Kenak?
. Tanyak si bongsu.
Wa Ujang ninggal.
Aih, sik sempat nya jadi al-wakil pengilan nikah kitak Kak Ira oh.


Nang ada. Miak kecik tok ya dipikir nya.
Senyum jak ku dengar katanya.

Before ke kilir aku gi ambik wa (belah mak) ngan nenek lok.
Aho-aho, dari kol 6 sengah mek rang dari umah.
Turun dari umah nenek dalam kol 7 lalu.

Sampei umah Wa nulong la tek apa yang patut.
Ada gik dapat call dari kolej.
Adoh, kunci lab rah aku.
Sik nyaman ati, alu lambat sidak start exam tegal aku lak.
Rempit la ke kolej, terus gi lab.

Bla bla bla.
Setel hal miak ngan lab.
Mintak sori ngan yang berkenaan
Sik nyaman ati ku bah.

Gi opis gik.
Angol ku. Nang susah nak molah sigek program.
Macam-macam jak nunggu aku.
Sampei nak sain LPO pun mok nunggu aku kah?
Aku datang moha alu.
Benda dah nak jalan, apa salah mintak urang lain sain.
Sikkan mok nunggu aku juak.
Sik fleksibel alu jak molah kerja.
Ngerepak jak ku di opis tek.
Abis urang dimanas ku.
Pasya malas ku nunggu lamak-lamak.
Chow gik ke kilir.
Urang dah kemas nunggu bapak ku jak datang.

Adik ku madah semua urang nanyak aku.
Nanyak mak, nanyak bapak.
Adik ku tension juak nyawab.
Macam la makei belon kedirik nak terus datang terus.
Sib juak bait k MAS.
Sikda problem masa check in.

Dekat nak kol 11 sidak mak datang.
Terus la bertangisan tek.
Mak ku ngan kazen ku la.
Aku tempias juak la.
Pasya terus berkemas gi kubur.

Al-Fatihah.

Pas balit kubur, balit gik umah Wa.
Nak makan, nasik k rempuan sik cukup.
Ada sikit jak, sempat nyebal sikit.
Pas nasik masak, ku makan gik.
Apa tek, aku nang sikda makan papa dari pagi.

Pas makan, rilek-rilek kejap.
Naz sms madah cek dah ada.
Terus ai ngajak nya (tunang ku) balit, nak gi bank.
Nya pun ada urusan di bank juak.

Pas clear di bank.
Gi Hopoh.
Ambik baju.
Balit dari bank tek ai gik dreb.
Nya dah berderok tido.
Sabar jak lah.

Sampei umah sidak semua terbungkang tido.
Pas ai balit sidak bangun alu berbungkar barang.
Pasya makan, semua jak kelaparan.
Pasya sambung gik bungkar barang oleh dari KL.

Pas maghrib ke kilir lagik.
Sik sempat maghrib di sia.
Maghrib dah awal tek nak.
Sempat juak nangga Olivia, last episode.
Isk.. sib bait dapat nangga sikit.

Balit malam dari kilir kol 9 sengah.
Lam keta ai dah tido dah.
Sampei di umah, terus tido.
Sampei ke pagi.

Fuhhh..
Very the kepak ari marek koh.

Catat Ulasan