Jumaat, September 26

Menjelang hari raya





Hari ni ramai yang last day kerja kan?
Termasuk saye
Hehehehe
Seronoknya
:pandaGeli_05:

Adik-adik pun semuanya akan balik hari ni
Pasti rumah akan kembali meriah
Dan hoo-haa-hoo-haa
Baru ada semangat nak raya
Baru ada semangat nak buat kuih
Yeay!

:pandaGeli_27:

Sempena kesempatan yang ada ini
Saye, Cik Mira, nak mintak maaf sekiranya ada tersilap kata
Atau tersilap taip
Ayat-ayat atau perkataan
Yang telah menyentuh atau menyinggung
Perasaan saudara dan saudari
Yang selalu berkunjung di sini

:puteh_23:

Maafkanlah yek
0-0 lah hendaknya
Saye ni pun manusia biasa jer
Yang tak lari dari khilaf
Semoga saudara saudari
Diberkati dan dirahmati olehNYA
Amin

:pandaGeli_08:

Kepada blogger yang berada di sekitar Kuching
(Zie and the gang)
Dijemput untuk datang ke rumah
Umah mek sentiasa terbuka
Tapi call lok lah takut mek sikda di umah

:pandaGeli_32:

Lagu raya untuk korang :pandacloud_08:
Selamat Hari Raya......!



Iklan Raya Petronas 2008

Khamis, September 25

53 produk susu China disita

PUTRAJAYA 24 Sept. - Kementerian Kesihatan menyita 53 barangan makanan berasaskan susu yang diimport dari China kerana disyaki tercemar dengan melamin melalui pemeriksaan bersepadu di seluruh negara sejak semalam.

Menteri Kesihatan, Datuk Liow Tiong Lai berkata, produk yang mem- babitkan coklat, biskut gula-gula dan yogurt dari China itu dikenakan pemeriksaan tahap lima.

Pemeriksaan tahap itu menyebabkan sesuatu produk disita bagi tujuan ujian sebelum dilepaskan semula di pasaran bagi memastikan ia selamat untuk pengguna.

Bagaimanapun, beliau berkata, sebanyak 13 syarikat yang mengeluarkan 324 produk berasaskan susu bukan dari China, disahkan tidak tercemar dengan melamin.

Katanya, kementerian telah mengeluarkan senarai yang dikemas kini membabitkan produk-produk tersebut hari ini.

''Aktiviti pemantauan produk- pro- duk makanan tersebut akan dijalankan berterusan di pintu masuk negara dengan kerjasama Kastam Diraja Malaysia (KDRM) yang diarahkan membuat pemeriksaan tahap enam iaitu tidak membenarkan masuk sama sekali produk susu formula dari China.

''Bagaimanapun jika pengguna telah mengambil sebarang produk makanan yang disyaki tercemar dengan melamin, mereka dinasihatkan supaya tidak bimbang. Ini kerana kesannya sangat sedikit memandangkan paras kandungan melamin pada produk berkenaan tidak tinggi," katanya pada sidang akhbar selepas mesyuarat pasca-Kabinet bagi kementeriannya di sini hari ini.

Menurut Tiong Lai, Suruhanjaya Eropah (EC) telah menetapkan tahap migrasi melamin yang selamat daripada bekas atau pembungkus makanan ialah 30 miligram (mg) bagi setiap sekilogram.

''Dalam konteks ini, melamin telah dikesan di dalam minuman kopi, jus oren dan susu fermentasi dalam julat 0.54 sehingga 2.2mg bagi setiap kilogram makanan.

''Jika pengguna masih ragu-ragu mengenai tanda-tanda kegagalan ginjal, mereka hendaklah segera berjumpa dengan pegawai perubatan untuk mendapatkan sebarang nasihat dan rawatan berkaitan," katanya.

Beliau menjelaskan, tindakan menyita produk-produk makanan dari China itu akan dilaksanakan sehingga notis baru dikeluarkan oleh kementerian.

''Namun setakat ini tiada produk susu formula dibenarkan masuk ke negara ini dan tiada sebarang lesen mengimport susu dari China di keluarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Haiwan," katanya.

Beliau berkata, isu pencemaran melamin dalam susu dari China mendapat perhatian Kabinet dan kementerian-kementerian terbabit diarah memberi kerjasama bagi menangani masalah tersebut.

''Kementerian Kesihatan juga telah mendapat kerjasama Kementerian Pelajaran untuk memastikan semua kantin sekolah tidak menjual produk makanan yang disyaki tercemar oleh melamin dari China," katanya.



Sumber: Utusan Online

Cinta Yang Sempurna - 6ixth Sense feat. Noe (Letto)

Terbawa aku dalam rasa
Yang selama ini terlupa
Ooohhh Ooooh
Mungkinkah ini cinta…

Hatiku cuba
Tuk mencari
Kemana aku telah pergi
Ooohh Oooh
Mungkin ini semua mimpi

*
Hanya ilusi
Cinta yang menipu
Keindahan yang semu
Semua hanya palsu
Keindahan semu
Semua hanya palsu

**
Bawa aku….
Kepada MU
Keindahan yang tak semu
Peluk aku
Jangan pernah
Kau biarkan
Ku terlupa pada Mu

Kasih tempat mengadu
Takkan ada cinta yang bisa sempurna
Selain kepadaMu
Kepada MU

* Repeat 1
** Repeat 2

Rabu, September 24

Kurang seminggu lagi

Minggu ni kemaruk meeting
Ntah apa-apa la BB meeting hari Jumaat 2.30 petang
Semua orang dah semangat nak bercuti
Dia plak sibuk nak buat meeting pengurusan
Kalo meeting 2.30 mestinya habis after 5
Biasa la BB tu
Bukannya reti nak bajet masa
Cakap main suka dia jer

:cinonet_48:

Hari ni dah 24 Ramadhan
Kurang seminggu lagi umat Islam nak berhari Raya

:pandaGeli_27:

Semalam dah payday
Bonus pun dah masuk
Tapi aku tak beli bahan untuk buat kuih lagi
Baju kat tailor tak amik lagi
Mak lom bagi
Bapak lom bagi
Persiapan kawen lagi?

:cinonet_47:

Nasib baik kasut raya adik-adik aku dah siap beli dah
Kalo tak, gerenti susah nak pilih lagi dah sekarang
Lain dengan orangnya yang ramai
Lain dengan dah takde saiz
Aku sendiri plak
Dah berapa kali survey dah
Handbag, kasut
Ingat nak buat appreciation untuk diri sendiri
At last beli yang 50% jek
Sebab si dia sibuk sangat dah nak belikan
Aku tak sampai hati lak nak demand mahal-mahal
Janji aku berkenan
Macam best dipakai
Dan harga pulak berpatutan
Aku on jer
Thanks, Yang :pandacloud_08:

:puteh_2:
Tak sabar tunggu adik-adik aku balik
Yeay!

:pandaGeli_02:

Tahun ni my grandpa & grandma
Nak berhari raya di umah kitorang
Harap-harap
Diorang tak berubah fikiran



Isnin, September 22

Perkara yang aku meluat

Nasib baik aku tak cuci KB semalam.
Tadi sebelum kelas habis hujan lebat gila.
Macam nak ribut.
Nak balik ofis takleh, so aku stay tunggu hujan reda.
Reda jer hujan aku terus balik ke ofis.

:puteh_11:

Baru masuk bilik, kroni gitau ada berita sedih.
Besok ada meeting.

:puteh_22:

Nengok atas meja.
Ada 2 memo meeting besok hari.
Dah la besok kelas 3 jam, bila nak ganti kalo batalkan kelas.
Tak suka, tak suka!

:puteh_14:

Dah la Jumaat ada meeting lagi.
2.30 petang plak tu!
Memang nak perangkap orang yang balik awal.
Ye la, hari Jumaat last day.

Uwaaaarggghhh....!
Tak suka meeting.....!

:puteh_9:

Tolong lah.


Rupa-rupanya...

Jam di dinding menunjukkan pukul 4.00 pagi sebaik sahaja kami sekeluarga selesai bersahur. Rancangan Kisah Hantu Singapura yang disiarkan di Astro Ria juga baru sahaja tamat. Aku mengajak adikku untuk tidur. Sebelum tidur aku sms si dia. Tapi tiada balasan.

Entah berapa minit aku tertidur tetiba sms masuk. Si dia sudah ada di hadapan rumah.

"Jom keluar kejap, dah kat depan umah".

Aku pun bersiap ala kadar dan keluar dari rumah. Hari masih gelap. Di kala aku hendak membuka pintu kereta ku lihat, member ku, Nad, duduk di kerusi penumpang hadapan. Aiks, kenapa ada Nad pulak? Tanpa menghiraukan kehadirannya aku terus duduk di belakang.

"Jom kita minum jap." Ajak si dia. Aku diam. Dia dan Nad sibuk bercerita yang aku tidak tau hujung pangkal ceritanya.

Masa minum di kedai tu, aku terpikir kenapa ada Nad. Aku sangat pelik.

"Kitak dah sahur tek?", tanyaku kepada Nad.

"Mek 2 dah sahur tek, alu ambik kitak", jawab Nad.

Waaaaa.... bengang. :cinonet_07:

"Kitak sahur ngan Nad? Sik padah kamek?", aku terus menyerang si dia. Si dia cuma diam. Aku terus mogok. Diam takmo bercakap. Ah, aku peduli apa.

Diorang terus minum tapi aku malas nak layan. Lepas tu hari beransur siang. Aku cakap aku nak balik. Kalo diorang nak bercakap, cakap jer la tapi kena hantar aku balik dulu.

Si dia pun mengajak kami beredar. Sebelum menghantar ku balik, kami pergi menghantar Nad dahulu. Si dia memujukku. Dia memberitahu dia terlupa nak bagitau aku nak sahur dengan Nad. Aku diam tak layan. Malas. Si dia pun diam, mati kutu tak tau nak buat apa. Sedar kot sendiri dah buat salah.

"Boleh sik laju kit?". Aku bersuara, bawak kereta macam kura-kura, bebelku dalam hati. Ku kerling jam di tangan, dah pukul 6.15. Alamak, hari ni nak hantar Farhan dan Iqah ke sekolah. Lambat la nanti.

"Ei, laju la kit ooh?", aku dah tak sabar. Ku kerling jam di tangan lagi. Tetiba alarm hp ku berbunyi.

Pukul 5.30 pagi. :cinonet_46:

Ya Allah, rupa-rupanya aku bermimpi.



Khamis, September 18

Lazititis

Seperti semester lepas, aku dan kroni dilanda pelbagai sindrom kronik. Tapi yang aku takleh lupa ialah sindrom quadititis. Eii.. tolong la. Sib baik sem ni aku tak jadi pensyarah kelas. Kalo tak, tak tau la. :cinonet_13:

Semester ni nampaknya under control lagi. Tapi minggu ni aku dilanda kemalasan yang kronik. Aku terkena LAZITITIS! Lagi..? Takde mood langsung nak buat kerja. Kerja mengajar, ok lagi, under control tapi yang kerja-kerja sampingan tuh, mintak maaf mintak ampun. Aku tak berminat. Titik.

Hari ni Mr. BB ada, tak tenang sungguh perasaan ini. Dan petang ni ada mesyuarat agung Koperasi. Pulak. Bosan! Nak escape tak boleh ke?


Aaaghhh...!!!:head_14: Boringgggg.!!


Award dari Risanur



:head_09:

Terima kasih kepada kak Risanur kerana menganugerahkan saya award ni. Ada 2 award. Thanks kak. Terharu plak, sob sob. Terharu sebabnya saya tak pernah nengok urang utan secara live. Hehehehe. Kalo nak nengok orang utan kena gi Kem Sepilok nun di Sabah. Tapi nampaknya tak berpeluang lagi.

Dan seterusnya mengikut TnC award ni saya kena bagi award ni kepada 5 blogger lain. Tapi kerana saya sangat berbaik hati, chewah, saya nak bagi lebih la ek. OK tak? Hehehe.

Mereka yang bertuah yang saya hadiahkan award ni ialah semua senarai blogger yang ada di bloglist saya. (Sila rujuk kepada updated bloglist di sebelah)

Harap Maklum.


Here are some rules to be followed:
1. The award may be displayed on a winner’s blog.
2. Add a link to the person who you received the award from.
3. Nominate up to five other blogs.
4. Then add their links to your blog.
5. Add a message to each person that you have passed the award on to in the comments section of their blog.



Lets follow the rules :
1. Put the logo on your blog
2. Add a link to the person who awarded it to you
3. Nominate at least 7 other blogs
4. Add links to these blogs on your blog
5. Leave a message for your nominee on their blog

So, sesiapa yang baca entri ni boleh la copy-paste award ni ke blog korang ek.

:cinonet_04:



Lagi blogger ditahan

KUALA LUMPUR 17 Sept. - Penulis blog Kickdefella yang dikatakan pernah mencadangkan supaya bendera Malaysia dikibarkan secara terbalik semasa sambutan ulang tahun kemerdekaan negara, ditahan di bawah Akta Hasutan hari ini.

Syed Azidi Syed Aziz, 38, ditahan oleh polis yang menaiki kenderaan pacuan empat roda Mitsubishi Pajero putih dan bercermin gelap di rumahnya di Demit, Kota Bharu kira-kira pukul 6 petang.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar ketika dihubungi Utusan Malaysia malam ini, mengesahkan penahanan itu.

Beliau juga mengesahkan bahawa penahanan Syed Azidi dilakukan di bawah Akta Hasutan.

"Buat masa ini, saya cuma boleh sahkan setakat itu," katanya.

Syed Azidi yang juga Pegawai Perhubungan Awam Perbadanan Menteri Besar Kelantan, melalui laman blognya pernah mencadangkan agar bendera Malaysia dikibarkan secara terbalik semasa negara menyambut ulang tahun kemerdekaan.

Beliau sebelum ini pernah mengarahkan filem pendek bertajuk Lautan Biru di Waktu Subuh.

Sementara itu, di Kota Bharu, isteri Syed Azidi, Bariah Ishak memberitahu Bernama, polis yang datang ke rumah mereka menaiki sebuah Pajero menahan suaminya pukul 5.05 petang.

"Tiga lelaki, yang berpakaian preman, datang ke rumah kami dan memaklumkan bahawa mereka datang untuk menahan suami saya di bawah Akta Hasutan.

"Mereka datang dengan baik walaupun tidak mempunyai waran untuk menahan suami saya," katanya ketika dihubungi.

Sumber: Utusan Online


Selasa, September 16

Tempat-tempat bersejarah

:head_05:
Hai, kawan-kawan,

Pernah sampai ke Kuching, Sarawak tak? :cinonet_46:Tak pernah? Meh kita nengok piccas ni kejap.


Permandangan ke Kuching Selatan (1) dari Medan Pelita.


Permandangan ke Kuching Selatan (2) dari Medan Pelita.



Permandangan ke Kuching Utara dari Medan Pelita.



Star Cineplex, Medan Pelita



Sarawak Plaza



Crystal Bowl, BDC



The Spring



Padini The Spring


CT Scan Room, SGH


Raja Ayam Penyet.

Korang tau tak yang bandaraya Kuching terbahagi kepada 2 bahagian pengurusan iaitu Kuching Utara dan Kuching Selatan, makanya di bandaraya Kuching ada 2 Datuk Bandar. Bandar Kuching terletak di bawah pengurusan Kuching Selatan iaitu kawasan parti Roket, satu-satunya kawasan panas di Sarawak (term politik). Ahaks. Abaikan jer, bukan nak cerita pasal panas atau sejuk. Hehehe.

Kuching ni kan, nama jer besar tapi sebenarnya takde hiburan sangat. Kalo dating kan, asik-asik buat aktiviti yang sama jer. Konfirm. Taktau la orang lain. Tapi macam aku la, kalo dating jer nengok wayang. Kekadang sampai tak tau nak nengok cerita apa dah sebab macam semua dah nengok. Wayang kat sini ada 2 jer. Kalo tak kat Riverside Cineplex, aku nengok kat Star Cineplex. Kalo tak nengok wayang, jalan-jalan cuci mata kat Riverside ataupun Sarawak Plaza ataupun The Spring. Sekarang ni dah ada hobi baru, pergi jer The Spring akan tawaf berkali-kali di Padini. Hmm..Pastu kalo terasa nak main bowling, pergi Crystal kat BDC. Tu pun jarang ler sangat nak main bowling. Setahun sekali jer kot. Ahaks. Pastu kalo makan, tunang aku suka sangat makan ayam penyet. Sampai aku tak larat nak nengok ayam penyet tu. Kalo aku takde idea nak makan kat mana, ke Raja Ayam Penyet la destinasinya. Nasib la ko ayam asik kena penyet jer. Pastu kalo dia oncall on weekend maka di hospital la destinasi dating kitorang. Wakakaka.

Oops, tunang aku bukan doktor yea. :cinonet_30:Harap maklum.

Jeng jeng jeng. Sebenarnya piccas yang kat atas tuh kan, semuanya tempat aku dating. Ejeje.


:cinonet_08:Chow Chin See! :cinonet_04: