Pages

Suka? Tak suka?

Blogging dari Room %*#=, Sukmaville

Dah berapa tahun dah aku blogging
Dulu aku menapak di Blogdrive
Sesiapa yang pernah jumpa nick nagacute

Ha.. itulah aku

:pandaGeli_11:

Sepanjang aku berblogging

Bila part nak view blog orang

Banyak benda yang aku suka dan tak suka
Bukan bermakna aku benci blogger tu
Bukan!
Bukan bermakna aku ni bagus sangat

Tidak sama sekali

Kerana aku sedar siapa aku ni


Aku suka bila:
  • Blog tu cerita personal life blogger tu sendiri tapi biarlah yang berpijak di bumi nyata
  • Blog tu cerita pasal hobi: Memasak, Fotografi, Dunia IT, etc (tapi yang 3 ni aku paling suka)
  • Blog tu cerita pasal kerjaya dia - leh tau camne orang lain kerja, tekanan kerja
  • Blog yang bagi informasi isu semasa
  • Blog yang ada chat box yang boleh kita drop mesej - sebab kekadang aku malas nak komen
  • Blog yang kemas dan tersusun
Aku tak suka bila:
  • Blog yang lambat benar nak loading bila nak view page dia
  • Blog yang kebolehbacaan font dia sangat teruk tahap dewa sampai aku kena highlight baru boleh nak baca entri dia
  • Blog yang guna bahasa SMS yang aku tak reti - maksud aku guna shortform
  • Blog yang overdose glittery, blinking & animated images
  • Blog yang ada lagu - tak tau kenapa tak suka
Aku ni jenis manusia moody.
Aku suka bloghopping bila aku ngah moody.
Sebab kekadang ada blog yang boleh buat aku tersenyum.
Tapi bila aku dah masuk ke zon blog yang tersenarai benda-benda yang aku tak suka,
Aku terus tutup b
alik blog tu.
Macam tu sekali teruknya aku.
Minta maaf yer kawan-kawan.
Aku bukannya sengaja

Aku huraikan lagi apa yang aku rasa ek:

Pemilihan typeface (font) yang tak sesuai
Ada orang suka gu
na font jenis dekoratif
Cantik memang cantik
Tapi sukar nak dibaca

Pemilihan saiz font y
ang terlalu kecil
Ada orang suka yang kecil-kecil
Sebab cute
Tapi sebenarnya s
akit mata nak baca

Lain-lain aku boleh terima lagi
Tapi kalo melibatkan font memang merana jiwa raga
Sebab tujuan utama kita nak membaca
Tapi bila dah terkena macam tu

Hilang mood nak membaca

Aku bukannya berniat mengkritik
Tapi aku mena
ip berdasarkan apa yang aku rasa
Aku rasa blog aku ni pun mesti ada yang tak suka masuk
Sebab aku rasa space untuk aku post entri ni terlalu limited
Tapi aku suka layout ni
Suka hati aku la kan sebab ini blog aku

:mKening:

Aku rasa pemilihan color untuk font aku terlalu terang
Ada yang sakit mata tak bila baca?
Sebab terlalu striking
Tapi aku suka
color yang ceria
Nak buat camne?

:pandaGeli_05:

Aku pernah guna background hitam
Background hijau
Background biru
Best memang best
Lawa lak tuh

Tapi sebenarnya
Background putih banyak kelebihannya

Apapun
Sebagai seorang blogger yang berhemah
Aku tetap
akan respek pendirian orang lain
Takkan aku na
k hentam orang lain sana-sini
Macam la aku ni 'C
ik Sempurna'
Lagipun dalam blogsphe
re ni
Takde rules mahupun undang-undang
Yang meneta
pkan ciri-ciri sesuatu blog
Sukati ki
ta la kan?
Kita yang punya
blog
Kan? Kan?

:puteh_19:

Kesimpulannya

Janganlah ada yang terasa dengan entri aku kali ni
Kalau yang ada tu
Aku minta maaf banyak-banyak
Aku ni
manusia biasa
Kekadang memang mulut aku jahat
Tapi dalam konteks ni

Tangan aku yang jahat
Mulut aku tak
Kan?

:puteh_16:

Jangan simpan dalam ha
ti ye kawan-kawan
Maaf zahir batin
Jangan mare...

:pandaGeli_35:

Yang penting
Hidup blogging!

Peduli apa orang kata

Just say it out!

Oop
ss...
Terlebey
sudah..

psst... macam la blog aku ni best sangat kan? bluwekk..

Kakmim

Blogger since 2008. On off blogger since 2013. Blogging is my passion. Now and forever.

9 comments:

~ mizzAmy ~ said...

~ saya terasa!!! hehehehe.... main2 jer la. tapi tuh la kan, amy pun kurang suka gak if bukak blog yg lama sangat nak loading. rasa cam nak hempuk jer pc tuh. padahal pc tak salah... ~

meo188 said...

minta tunjuk ajar bu guru

Pocket said...

macam paham dan setuju ngan apa yg kak mira katakan tu,

icon orang menari kat tp add anda itu cukup menarik:)

the thing u've mentioned about
psst... macam la blog aku ni best sangat kan? bluwekk..
Actually it doesnt take a good chef to comment, this nasi goreng is too salty right? so go on commenting :)

kinda agree about some blog does bling bling, kinda slow for us non broadband to load... would take ages!! eheh:/
i have lots and lots of blog dat i've interested in but the deco was too bling bling... so i've choose to stop instead...

kinda dangerous to be asking this but here it goes:
regardless of my feeling, what do u think bout ToMyPocket?

Mira said...

amy,
hehehehe... kan?
sian pc tu kena hempuk free :p

meo,
saya pun budak baru belajar
huhuhu

Mira said...

pocket,

#1-kak mira? hahahaha

#2-ye ke? thanks

#3-komen membina i x kisah beb.. hehe

#4-kita serupa.. terbantut nak baca bila dh sakit mata walaupun i broadband... huhu

#5-personally, bout ToMyPocket.. ur entry sgt creative... i suka... then ur piccas also marvelous... suka jugak... hehehe...

overall.. good job! boleh buat org nk dtg utk baca sekali lg.. hidup blogging!!

haku ko said...

salam..cudnt agree more ngan kak mira..biarla blog tu crita tentang real life kan..not to much of boasting around...

apapun salam perkenalan.

Mira said...

salam kenal haku ko ;)

nizafauzi said...

sy suke entry ni... sgt setuju... :)

Aj: Makhluk Tuhan Paling Seksi said...

suker3