Ahad, Ogos 10

Sarawak bergelap

Blogging from my home sweet home



Semalam, 090808.. dalam sejarah

Seluruh Sarawak (kecuali Bintulu & Limbang) bergelap.
Jam 6.45 tetiba semua lampu kat umah off.
Rupa-rupanya black-out.

My parents pun keluar.
:drive: Ke town.
Bawak adik-adik semua.
Aku lak keluar ngan dia.
Masa tunggu dia amik kat umah.
My mom called.
Banyak area yang black-out.
Bukan area umah kitorang jek.
Oops.

My sister kat Shah Alam lak sms.
Area bf dia pun black-out.
Pastu my colleague sms.
Gitau benda yang sama.
Simpang 3, Tabuan & BDC black-out.
Sah la 1 Kuching dah black-out.

Aku dan dia pun ke Wisma Satok.
Dah takde hala destinasi.
Area
Satok masih hiddup.
Masih bercahaya lagi.

Masa nak carik parking kat Wisma Satok.
Tetiba tupp... kedai S.O.S black-out.
Pastu shophouses kat seberang jalan pun bergelap sama.
Perghh.. semua dah bergelap.
Nengok orang kat Pizza Hut pun dah macam candle-light dinner dah.
Generator kat Wisma Satok pun dah kuat gila bunyi.
Kitorang decide gi SGH.
Dia baru teringat machine CT-scan tak off lagi.



Sampai j
er SGH takde ler gelap sangat.
Cuma certain area jer bergelap.
Hospital mesti ler ada generator sendiri.
Bila masuk ANE, memang rilek la orang yang on duty.
Sempat lagi nengok Buletin Utama.
Dah masuk berita pun pasal electricity break-down kat Sarawak.
Tapi bila masuk CT-scan room.
Machine semua memang dah off, dah terlambat dah.
Harap-harap system tak corrupt jer la.

Then kitorang balik.
Dah takleh nak buat apa dah.
Bila on the way balik, certain area dah recovered dah.
Dah ok balik.
Tapi bila sampai area umah aku, masih gelap lagi.
Aku bukak jer gate umah.
Tadaaaa... lampu car pouch pun terpasang.
Area kitorang yang paling awal black-out dan juga paling lambat recovered.
Apa la nasib.
Bergelap dari 6.45 - 11.00.

Kejadian 090808 ini dipercayai berpunca daripada kerosakan di sepanjang grid utama bervoltan tinggi antara Sibu dan Bintulu.

psst.. tak jadi gi road show di simunjan


Catat Ulasan