Ahad, Ogos 31

Car boot Sale

Salam Merdeka
Hari ni seawal 6 pagi lagi aku dah bersiap
Nak pergi car-boot sale
Barang-barang takde la banyak sangat pon
Cuma nak kurangkan baju-baju kat umah jer
Tapi penuh jugak ler keta dengan beg-beg baju
Hehehehe



Jualan kali ni
Agak memerlukan kesabaran
Sebab orang tak ramai
Tak tau la mungkin faktor sambutan merdeka
Mungkin ada yang lepak jer kat umah depan TV
Atau
Mungkin ada yang ke stadium
Tapi sabar je la
Dah lama tak join car boot sale
Gian jugak nak meniaga ni
Hehehe



Boley tahan jugak peniaga hari ni
Barang-barang pun banyak
Cuma pengunjungnya tak ramai



Aku jual baju-baju terpakai jek
Baju-baju kurung yang dah lama
Aku jual RM5 jer sepasang
Bila dah nak tengah hari aku letak jer RM5 untuk 2 pasang
Hehehehe



Baju-baju t-shirt lama
Aku letak RM2
Tapi jual Rm1 jer sehelai
Belasah jer
Janji tak penuhkan almari
Hehehehe



Kasut plak
Masih ada yang baru
Yang cousin aku punya
Dia letak Rm15
Yang aku Letak RM5 jer
Tapi tak pernah pakai gak
Janji aku takmo kasut tu ada kat umah lagi
Hehehehe



Sesambil tunggu customer datang
Isi perut dulu dengan roti canai
Kebulur beb
Dah ler hari panas
Tapi overall puas hati
Next 2 week operasi di kawasan luar bandar plak
Harap-harap menjadi
Hehehe

Oops.. sebelum terlupa
Salam Ramadhan
Jangan biarkan bulan yang berkat ini
Dipersiakan
Semoga ibadah kita diberkati olehNYA

psst.. e-bank soalan tak siap lagi :pandacloud_11:

Rabu, Ogos 27

Dub dab dub dab

Jantungku berdegup kencang

Bagi yang gemar mengikuti perkembangan
Panas sejuk
Blog-blog politik
Suara rakyat sekarang
Macam-macam
Yang telah digembar-gemburkan
Dengan tarikh
16 September 2008

Apakah yang bakal terjadi pada tarikh ini?

Dub dab dub dab..
Dub dab dub dab..

Penat dengan percaturan politik sekarang
Nak berkhidmat untuk rakyat?
Atau memeningkan rakyat?

Bersama menghitung hari
Bersama juga menjawab persoalan nanti
Siapakah yang berjaya memiliki
Tanah bekas jajahan Portugis dan Inggeris ini

Kesian kesian
Maruah negara semakin tercalar
Kerana pemimpin yang kononnya dipuja-puja

Wakakakaka
Semuanya dah gila kuasa

:mHurm:

psst... semoga semuanya selamat

Jiwang-jiwangan

Entah kenapa malam ni teringat kenangan lalu plak. Semuanya gara-gara blog itu. Blog aku yang lama. Bila dah takde kerja lain, mula la aku baca balik blog tu. Macam cerpen! Tak sangka pulak aku boleh menulis begitu. Hahaha.

Hari tu aku ada cakap kat dia yang aku nak jumpa 'masa lalu'. Aku nak pulangkan barang-barang yang 'masa lalu' bagi aku tapi aku serba-salah. Aku takmo dia (tunang aku) terasa bila aku jumpa dia. Dan aku juga takut terserempak dengan sesiapa yang bermulut busuk yang boleh menjejaskan hubungan kami. Ye la, aku rasa orang-orang kat kedai makan sekitar Kuching nih dah boleh cam muka kami, alih-alih tetiba plak aku keluar makan ngan orang lain. Ataupun aku takut terjumpa saudara aku atau saudara dia. Ha, kan naya. Walaupun aku dah mintak izin tapi perasaan was-was tu tetap ada. Ye la, hati lelaki ni sukar dijangka. Kang dia simpan jer dalam hati, aku yang merana nanti.

Aku tetapkan biarlah aku tak jumpa 'masa lalu'. Barang-barang dia? Aku tak tau la. Dah lama dah aku packing tapi sampai sekarang tak terbagi kat dia balik. Ada gambar, baju, cincin. Tu jer yang aku ingat. Nak buang? Tak sampai hati pulak. Oops, bukan bermakna aku masih sayang dia. No way! Entah la tak sampai hati jer nak buang. Pelik betul aku ni.



Apapun aku nak dia tau aku tetap sayang dia. Cuma dia. DIa tunang, merangkap my future hubby. Yang, thanks for everything.

psst... kitak salu buat mek tersenyum


Isnin, Ogos 25

Macam-macam ada

Oh, ya
Entri sebelum ni didelete atas sebab-sebab tertentu

:mJahat:

Aktiviti malam ni
YM dengan Ema
My ex-classmate
Gelak sorang-sorang dibuatnya
Flashback zaman sekolah
Bila dikenangkan balik
Macam skema pun ada
Tapi suka sangat mengutuk orang
Especially budak asrama
Huhuhu
Jahatnya aku

:mGuilty:

Hah
YM jer kerja ko munyit
E-bank soalan tak upload lagik

Jeles ngan Naz eh
Semangat ada jak u

Syabas eh


:mGelak:

Cerita zaman sekolah
Cerita gak plan nak reunion
Tak dengar cerita lagi dah
Dulu berkobar-kobar jer aku
Boleh plak aku terlupa
Ooops..
Ni nak kawen punya pasal la ni
Risau la
Selagi lom selesai majlis kawen tu
Selagi tu fikiran aku tak tenteram

:mThinking:

Cerita pasal kawen
Ema cerita pasal dia temankan member kitorang pegi beli baju
Baju tido sexy you!

:mBerangan:

Ahaks
Maka aku pun terpikir
Aku kena beli jugak ke?
Wakaka

:mWekk:

Nak beli yang macam mana?
Hahaha

:mSmoking:

Eh, takyah la fikir dulu
Reunion tuh
Nak mula camne ek?
Aku pun lost
Tak tau nak promote camne
Friendster la kot
Forum?

Hmmmph...

psst... macam-macam benda yang aku nak fikir

Ahad, Ogos 24

Suka? Tak suka?

Blogging dari Room %*#=, Sukmaville

Dah berapa tahun dah aku blogging
Dulu aku menapak di Blogdrive
Sesiapa yang pernah jumpa nick nagacute

Ha.. itulah aku

:pandaGeli_11:

Sepanjang aku berblogging

Bila part nak view blog orang

Banyak benda yang aku suka dan tak suka
Bukan bermakna aku benci blogger tu
Bukan!
Bukan bermakna aku ni bagus sangat

Tidak sama sekali

Kerana aku sedar siapa aku ni


Aku suka bila:
  • Blog tu cerita personal life blogger tu sendiri tapi biarlah yang berpijak di bumi nyata
  • Blog tu cerita pasal hobi: Memasak, Fotografi, Dunia IT, etc (tapi yang 3 ni aku paling suka)
  • Blog tu cerita pasal kerjaya dia - leh tau camne orang lain kerja, tekanan kerja
  • Blog yang bagi informasi isu semasa
  • Blog yang ada chat box yang boleh kita drop mesej - sebab kekadang aku malas nak komen
  • Blog yang kemas dan tersusun
Aku tak suka bila:
  • Blog yang lambat benar nak loading bila nak view page dia
  • Blog yang kebolehbacaan font dia sangat teruk tahap dewa sampai aku kena highlight baru boleh nak baca entri dia
  • Blog yang guna bahasa SMS yang aku tak reti - maksud aku guna shortform
  • Blog yang overdose glittery, blinking & animated images
  • Blog yang ada lagu - tak tau kenapa tak suka
Aku ni jenis manusia moody.
Aku suka bloghopping bila aku ngah moody.
Sebab kekadang ada blog yang boleh buat aku tersenyum.
Tapi bila aku dah masuk ke zon blog yang tersenarai benda-benda yang aku tak suka,
Aku terus tutup b
alik blog tu.
Macam tu sekali teruknya aku.
Minta maaf yer kawan-kawan.
Aku bukannya sengaja

Aku huraikan lagi apa yang aku rasa ek:

Pemilihan typeface (font) yang tak sesuai
Ada orang suka gu
na font jenis dekoratif
Cantik memang cantik
Tapi sukar nak dibaca

Pemilihan saiz font y
ang terlalu kecil
Ada orang suka yang kecil-kecil
Sebab cute
Tapi sebenarnya s
akit mata nak baca

Lain-lain aku boleh terima lagi
Tapi kalo melibatkan font memang merana jiwa raga
Sebab tujuan utama kita nak membaca
Tapi bila dah terkena macam tu

Hilang mood nak membaca

Aku bukannya berniat mengkritik
Tapi aku mena
ip berdasarkan apa yang aku rasa
Aku rasa blog aku ni pun mesti ada yang tak suka masuk
Sebab aku rasa space untuk aku post entri ni terlalu limited
Tapi aku suka layout ni
Suka hati aku la kan sebab ini blog aku

:mKening:

Aku rasa pemilihan color untuk font aku terlalu terang
Ada yang sakit mata tak bila baca?
Sebab terlalu striking
Tapi aku suka
color yang ceria
Nak buat camne?

:pandaGeli_05:

Aku pernah guna background hitam
Background hijau
Background biru
Best memang best
Lawa lak tuh

Tapi sebenarnya
Background putih banyak kelebihannya

Apapun
Sebagai seorang blogger yang berhemah
Aku tetap
akan respek pendirian orang lain
Takkan aku na
k hentam orang lain sana-sini
Macam la aku ni 'C
ik Sempurna'
Lagipun dalam blogsphe
re ni
Takde rules mahupun undang-undang
Yang meneta
pkan ciri-ciri sesuatu blog
Sukati ki
ta la kan?
Kita yang punya
blog
Kan? Kan?

:puteh_19:

Kesimpulannya

Janganlah ada yang terasa dengan entri aku kali ni
Kalau yang ada tu
Aku minta maaf banyak-banyak
Aku ni
manusia biasa
Kekadang memang mulut aku jahat
Tapi dalam konteks ni

Tangan aku yang jahat
Mulut aku tak
Kan?

:puteh_16:

Jangan simpan dalam ha
ti ye kawan-kawan
Maaf zahir batin
Jangan mare...

:pandaGeli_35:

Yang penting
Hidup blogging!

Peduli apa orang kata

Just say it out!

Oop
ss...
Terlebey
sudah..

psst... macam la blog aku ni best sangat kan? bluwekk..

Sabtu, Ogos 23

Pantang-larang bakal pengantin

Apabila telah ditetapkan hari perkahwinan bermakna bermulalah pantang larang buat bakal mempelai itu. Apa yg ditetapkan harus diikuti utk kebaikan diri mereka. Ia bukanlah menjadi kewajipan tetapi sudah menjadi satu budaya dlm masyarakat melayu. Walaupun bakal pengantin zaman sekarang jarang disebutkan perkara ini kepada mereka, tidak rugi jika apa-apa pantang larang yg difikirkan sesuai masih boleh diikuti.

1. Jangan keluar dengan pasangan selam
a 40 hari sebelum diijabkabul utk mengelakkan tohmahan masyarakat. Selain itu ia bertujuan utk mengawal nafsu. Ia juga utk menimbulkan perasaan rindu dendam. Perasaan yg timbul akan membuatkan wajah pengantin lebih berseri.

2. Jgn tidur di rumah orang takut terkena ilmu. Ia juga utk menjaga nama baik keluarga.

3. Jgn bebas keluar kemana-mana kerana takut disantau oleh mereka yg mempunyai niat tidak baik.


4. Jgn makan nasi dgn gulai berkuah beberapa bulan sebelum naik pelamin bagi mengelakkan perut buncit.


5. Elakkan makan ulam yg berbau busuk seperti petai dan jering.


6. Jgn bercermin terutama selepas maghrib ke atas bagi mengelak diri dari perkara sihir.

7. Jgn membuang air kecil dan air besar serentak di dlm air contohnya dlm sungai, kolah kerana ia boleh melemahkan organ se
ks.

8. Elakkan minum air bergas kerana ia mempunyai gula dan gas yg tinggi dan boleh menyebabkan kencing manis.


9. Kurangkan makan makanan yg manis kerana jika terkena kencing manis, lelaki tersebut menghadapi masalah berat tika bersama.


10. Elakkan mandi malam kerana tidak elok untuk sendi-sendi.


11. Kawal makan iaitu sekali makan setiap hari (mengikut sesetengah adat)


12. Kaum lelaki elakkan memakai seluar dalam yg ketat pada waktu malam dan tidur menia
rap kerana tidak bagus utk organ seks kerana darah tidak mengalir.

13. Elakkan terlalu banyak makan makanan laut kerana ia mengandungi banyak toksid.


14. Tiga bulan sebelum berkahwin, mula membuat urutan supaya pengantin mempunyai tenaga.


15. Amalkan makan telur ayam kampung seminggu 2 kali yg dicampur madu dan lada hitam yg ditumbuk utk menambah tenaga.


16. Bagi mereka yg banyak angin, minum air halia utk membuang angin.

17. B
elajar ilmu rumahtangga drpd org yg berpengalaman dan sudah berkahwin tentang rahsia memikat isteri supaya rumahtangga aman dan damai.

18. Jgn memuaskan nafsu dengan cara sendiri.


19. Cukupkan waktu tidur tujuh hingga lapan sehari.


20. Elakkan minum minuman keras dan merokok.

21. Elakkan terkena cahaya matahari kerana dikhuatiri hitam dan tidak berseri pada hari perkahwinan.


22. Elakkan minum air soya kerana ia sejuk dan tidak elok utk alat kelamin.


23. Amalkan makan jamu supaya malam pengantin tidak mengecewakan.


24. Banyakkan baca surah-surah bagi mengelakkan gangguan syaitan. Sentiasa mengingati Allah.

25. Jgn makan sebebas-bebasnya kerana ketika ini sistem dalaman tidak stabil.


26. Jgn terlalu terdedah kepada keluarga lelaki (simpan diri).

27. Jgn berembun atau keluar malam bagi mengelakkan unsur jahat.


28. Jgn bercelak atau berlangir serta memotong rambut seminggu sebelum ijabkabul.


29. Jika telah nikah gantung tidak boleh bersama.


30. Selepas nikah mesti ada peneman tidur sebelum bersama. Ia bertujuan utk menghangatkan lagi kemesraan.


31. Bilik lelaki atau wanita jgn dikosongkan. Mesti ada orang atau ahli keluarga terdekat tidur di dalam bagi mengelak dr dik
hianati org.

32. Jgn buat kerja yg berat. Bila pengantin membuat kerja berat, dia akan berasa penat dan mudah terjadi nya gangguan emosi.


33. Jaga pertuturan agar tidak menimbulkan rasa sakit hati.


34. Elakkan makan dan minum seperti sayur bersifat sejuk seperti kangkung, bayam, timun, jambu batu dan air kelapa agar muka nampak segar.


35. Jgn cukur kening ditakuti akan menghilangkan seri muka.


36. Sebelum menjadi pengantin, katil kelamin tida
k boleh ditiduri oleh pengantin kerana tidak manis.

37. Lempar baju di atas bumbung rumah tanpa diketahui oleh org lain bagi mengelakkan hujan turun ketika majlis berlangsung.


38. Dilarang memandang cermin ketika disolek oleh juruandam kerana dikhuatiri hilang seri.


39. Kedua pengantin dilarang bercakap ketika bersanding kerana kurang manis dipandang tetamu.


40. Jgn makan kepala ayam nanti mengantuk masa bersanding.


41. Dilarang membuang alis kerana perbuatan tersebut akan menghilangkan seri wajah buat pengantin lelaki.

42. Jgn makan bersulam a
ir kerana dikhuatiri menyebabkan perut menjadi buncit.

43. Elakkan keluar rumah tanpa tujuan kerana angan-angan yg tinggi menjelang perkahwinan dikhuatiri bakal pengantin mengalami kemalangan jika berada di luar.


Orang-orang tua Melayu dahulu selalu mengingatkan anak cucunya supaya tidak melanggar pantang larang. Melanggar pantang larang samalah dengan tidak mendengar nasihat.

Sumber: http://rahsiapengantin.blogspot.com/

pssst... boleh sik kita sik dating agik Yang? hehehe


Jumaat, Ogos 22

Panas

Blogging dari ofis

Pagi-pagi lagi dah buat aku hot
Mood dari umah bukan main bagus
Sampai jer ofis... aarghhhh!!!

:puteh_9:

Semalam kan aku tak gi ofis
Aku ingatkan orang-orang paham
Tolong punch untuk aku
Tapi hampeh
Nama aku pagi dan petang - kosong!
Takde siapa yang tolong punch aku
Kalo turn aku, aku punch semua orang
Mau tak panas hati aku ni!
Panas tau! Panas!


:puteh_15:

pssst... takde mood nak buat kerja!

Khamis, Ogos 21

Yok dating!

Blogging dari kamar bujang saya

Pejam celik pejam celik
Tinggal 3 bulan lebih sikit je lagi saya bergelar anak dara
Lepas tu saya akan bergelar isteri kepada suami saya
Dan student saya akan panggil saya 'Madam'
Oooh tidak..!
Harap-harap diorang tetap panggil saya 'Miss' or 'Cik'
Terasa muda jer
Auuwww...

:puteh_13:

Tadi
Saya dan dia dah berjaya mengambil borang permohonan nikah di JAIS



Sangat segan okay
Semua kat ofis tu pakai baju kurung
Lelakinya bersongkok
Rupanya orang akad nikah di situ
Saya tak tau pun
At last dia suruh saya tunggu dalam kereta
Dan cuma dia yang berurusan di kaunter

Lepas tu kitorang ke RHB
Setelkan apa yang patut untuk 'Persona' hati dia
Masa amat mencemburi kami
Sehingga kami terpaksa terkejar-kejar
Ye la
Takut bank tak sudi lagi menerima kunjungan kami
Nasib baik semuanya on time
Sempat

Destinasi seterusnya di mana kita harus menjilat jari tangan
It's finger licking good okay!
Dia yang masih demam ada hati lagi nak makan itu ini



KFC Hopoh.. destinasi dituju
Bukan dia order ayam jer tapi dia order Zinger jugak
Sementara boleh makan, makan jer la
I tak kisah you
Sebab saya pun suka makan
He he he

Diskus punya diskus
Ekonomi kami tengah merudum sebenarnya
Semuanya kerana Persona itu
Isk..

Saya cakap saya nak join car boot sale Ahad ni
Dia menyokong 101%
At least leh jugak top up sementara payday
Eh, 25hb payday la!
Yeay!

:puteh_20:

Memandangkan cuaca ekonomi yang mendung
Saya taknak tengok movie
Tapi dia nak jugak
Nak jugak..
Ok lah, tengok lah cerita ni



Terasa macam tertinggal LRT
Lama sangat dah tak tengok movie
Last movie hari tu X-Files: I want to believe
Pastu baru nengok lagi hari ni



Sadisnya movie ni pun tak tengok lagi tau



Permandangan dari atas Medan Pelita

Dia Saya

Laptop saya tak boleh open Adobe Photoshop.
Kenapa ek?
Nak edit gambar pun tak boleh.

psst.. oh, saya dan dia tak kerja hari ni.. hehe

Rabu, Ogos 20

Dia demam

Blogging dari kamar dara ku yang sepi

Ahahaha
Dah berapa banyak entri dah aku publish hari ni
Harus diucapkan tahniah kepada diriku sendiri
Kwang kwang kwang

:mGelak:

Aku sebenarnya tengah kebosanan

:mHaha:

Oh, ko gelakkan aku yer munyit?
Takperr...
Kang aku bom kang

:mBom:

Isk..
Ingatkan nak temankan si dia makan laici kang
Al-maklum orang tak berapa sihat
Macam-macam nak makan
Air liur masin la
Nak makan KFC la, nasi goreng steak la
Laici kang tu aku yang punya idea malam tadi
Tapi at last aku ajak makan mee sup plak
Mana tak kempunan cik abang
Hehehe

:mHurm:

Muka tak sihat cik abang aku



Cepat kit kitak bait!
Boh demam lamak gilak
Boring mek
Alu sik jadi agik laici kang kitak malam tok
Pas jak la..

psst.. rindu la pulak... ahaks


Attn to: Mijot

Blogging dari katil yang sama di bilik yang sama



Hello! Hello!

Mijot ada?

Bukak gik blog ko oow...!

psst.. terasa nak berkelakar jak


Hati ini

Blogging dari atas katil

Hari ni tadi balik awal
Plan nak pegi
1. Wisma Satok
Nak repair kasut kerja yang patah heelnya
2. Maybank
Nak reset balik password Maybank2u
3. Sukmaria
Nak tempah kad jemputan kahwin
At last dapat pergi Sukmaria jek

:pandaGeli_19:

Perasaan tak best
Sebab tak jumpa design yang disuka
Dah puas googling on net
Nak tanya design yang macam tu
Tapi orang kat situ takde design yang macam tu
Sangat tak best ini perasaan
Sangat tertekan
Lecehnya nak kahwin ni
Dari dulu korek idea nak customade kad
Idea pun bukannya nak muncul
Kalo aku suka, orang lain pulak tak suka
Serba-salah
Sedih aku dibuatnya

:pandaGeli_07:

Nasib baik CikChoki ada script baru
Pandageli yang cumil ni
Dapat jugak la cover-cover line ini perasaan
Sesiapa yang teringin nak bermanja-mana ngan pandageli ni
Boleh la visit site CikChoki

:pandaGeli_chokilala:

psst... boleh tak akad je takyah buat majlis? senang kerja