Selasa, Disember 30

Aku Yang Baru

Ya, the new me!

Ignorekan aku yang freehair sebab aku pakai rambut palsu. Huhuhu.


Alhamdulillah majlis akad nikah dan persandingan ku pada 13 & 14 Disember yang lalu dipermudahkan Allah SWT. Banyak kenangan manis yang tercipta sepanjang kami menjadi raja sehari. Aku sendiri tak menyangka dengan persiapan kami yang ala-kadar, majlisku menjadi semeriah sebegitu. Ramai jemputan yang hadir. Makanan dari catering pun cukup-cukup saja. Ada balance sikit untuk disedekahkan kepada jirang tetangga. Alhamdulillah, tiada pembaziran yang melampau. Syukur kepada Tuhan. :mLove:





Kehidupan bergelar isteri agak berubah sedikit berbanding ketika masih bujang. Tapi yang seronoknya, dia yang tersayang selalu ada di depan mata. :mGelak: Henfon pun dah tak hirau dah. Ye la nak sms apa kalo dah ada di depan mata kan? Hehehe. Henfon, ko pi main jauh-jauh yer, aku dah ada hubby aku depan mata aku dah, nanti masa travelling baru aku guna ko lagi. Huhuhu.



Jeng jeng jeng..... :mGuilty:Justify Full

Bila dah kahwin, for sure akan dapat roomate baru, :mNo: berlainan jantina lagi tu. Mula-mula tu memang la agak janggal. Ye la, malu-malu kucing lagi tu. Pastu, tidur malam plak dah ada orang peluk. Oops.. huhuhu. Yang dah kahwin jer boleh buat macam ni tau. Yang belum kahwin tu, sila tutup mata dan jangan imagine. Wakakaka. Kalo nak imagine gak, cepat-cepat masuk meminang dan isi borang kahwin. :mKening: Huhuhu.



Bila dah kahwin, kena siapkan baju kerja hubby, iron lagi, sediakan kelengkapan harian dia, sediakan kasut kerja, basuh baju, sediakan sarapan, masak, tunggu hubby balik kerja, salam tangan dia, sediakan air bila balik kerja, dan layan dia bila malam menjelmakan diri. Oooops... I did it again! Sorry.. :mBerangan:




Lepas kahwin ni, life ok sket. Kalo nak kuar dating nak balik jam berapa pun tak kisah. Takde orang nak marah. Nak pegang-pegang tangan depan khalayak ramai pun dah takde segan-silu dah. Dulu pun ada gak pegang tangan tapi rasa malu tu tetap ada, ye la belum ada ikatan apa-apa lagi kan. Ha, nak kutuk aku pegang tangan sebelum kahwin? Kutuk lah. Aku mengaku aku bukannya alim sangat pun. :mWekk:



Kawan-kawan yang sudah mempunyai calon tapi belum berkahwin, berkahwin lah secepat mungkin. Jangan tunggu lama-lama. Insya Allah kehidupan selepas berkahwin memang lebih menenangkan kalo betul dengan caranya. Insya Allah.




Isnin, Disember 29

Wedding 6 - Situ Sini Majlis Kahwinku

Mr Hubby on shift ya la aku dapat nyelepat online. Huhuhu. Yang, mun kitak baca tok boh marah. Masa kitak sikda jak mek dapat nyelepat koh. Hehehehe.

Rasanya tok last entri yang berkaitan aku pun wedding. Mesti urang lejuk juak maca mala jak cerita pasal ari nikah jak. Sik pandei abis. Nang sik pandei abis koh. Rasa baru ari marek jak nikah. Mun dapat diulang, mok juak nak ngulang agik ari ya. Nang sik dapat lupak. Bukannya selalu nak. Sekali jak seumur hidup bah.

Nak nama kerja nikah tok, kepak nang kepak lah tapi sehari jak tek nak. Berkorban la k kepuasan dirik pun nak. Famili suka, pengantin dirik pun lagik la suka. Ya la, mun ada kitak orang nak nikah nak, famili jangan dibelakangkan. Ya rules nomor satu nya. Mun dapat, apa yang kitak orang plan ngan laki ka bini kitak orang ka, padah lok ngan urang tua. Tanyak ngan mak gine, tanyak ngan bapak lok, apa katanya. Mun sidaknya sik berapa nak suka, tanyakkan ngan sidak gine yang daknya maok. Apa idea daknya. Jangan jak molah keputusan ngan bakal laki ngan bini kitak orang jak, kelak urang tua sik puas hati, susah. Tauk ada urang sik puas hati bah. At least mun kita ada nanyak, ada berondeng ngan urang tua, mun urang luar sik puas hati, dalek apa, janji hati mak bapak kita dah kita jaga. Ne juak dapat nak muas hati semua urang.

Macam masa aku nak nikah dolok, ada juak la mak menakan yang nyuruh up-up hantaran la, mas kawen la. Urang jadi al-wakil diberik duit. Ingga juak ku nengar eh. Aku sedar kedirik bah, sapa la aku nak nge-up mas kawen, nak upkan hantaran berpuluh-puluh ribu. Zaman mensia dolok urang jadi al-wakil ne ada berberik papa, ikhlas ati jak nulong adik kakak. Mak bapak aku gik sekda madah papa. Sidak madah mana rondeng aku ngan tunang ku jak pasal hantaran. Bapak ku madah nya bukan nak jual anak juak. Tapi ya la tek, mak menakan aku ngan lakinya ngegeh da jak madah nektok mas kawen urang sik ngekot RM120 agik, mana kata kedirik kita nak nge-up berapa. Tapi mak ku madah,"Eh, sekda, mek orang makei RM120 juak, sekda nak ngekot urang kinek tok, kelak mun ngekot kena anok, kena kelakar urang gik ada." Aok la, menar bah kata mak ku, bukannya urang muji, kena kelakar urang gik ada nak nge-up sukati. Ekot jak lah adat urang Serawak mas kawen RM120.

Aku sik tauk lah, mak menakan aku tok. Semua nya gago. Pasal baju aku tema apa, pelamin sapa molah, pakej ne, berapa kali berlulut, berapa ribu. Semua nya mok tauk. Sampei berapa igek cincin yang ku dapat pun nya mok tauk. Aku tok bukannya jenis urang bercincin. Aku sik berapa suka nak bercincin. Masa nikah aku dapat cincin nikah jak la, cincin tunang dah berik masa tekol. Mun nak berik gik cincin tunang masa nikah, sekda ku nak makei juak. Sib bait juak Mr Hubby ku jenis yang sporting sebab nya pun tauk aku jenis yang sik suka bercincin. Aku sik makei cincin nikah pun nya sik anok. Tapi kekadang ku pakei juak la. Nangga la rupa mood ku mun nak ngesep baru ku makei. Hehehe. Bagi aku semua ya sik penting, tapi nak jaga hati urang lain jak yang susah. Mun sikda ya, sikda tok, kena kelakar urang di belakang, ya la susah masyarakat kita tok. Padahal mun diekot akad ijab dan kabul yang penting.

Oleh sebab tok la majlis pertama yang dipolah di umah aku, aku pun ada hati juak la mok pelamin ku kacak. Wajib bah, mun sik kacak sik juak best. Sebab pelamin k bergambar, k tangga dudi ari kelak. Pelamin ari Khamis dah As molah, sekali ngan arch ngan palak katil. So far aku nang puas hati ngan kerja As tok. Lagikpun nya tok mok nengar idea kita juak. Senang dirondeng. Nang I like lah. Sik sia-sia aku milih nya.


As ngan gengnya tengah gago molah rangka arch di depan rumah. Bingong ati nya takut ari ujan. Alu la bapak ku molah kanvas apa takut bunga-bunga As kena ujan. Lagipun kebanyakan bunga yang dipakeinya bunga baru sebab aku request bunga kedak ya semua untuk majlis aku.


Kawan As gik gago milih bunga.


As nyucuk-nyucuk bunga. Nang kreatip si As tok.


Arch dah siap, bapak gik gago nak ngator kanvas.


Arch yang dah siap. Gambar diambik dari depan umah.


Before - Tempat pelamin


Gik ngator rangka 'spiderweb' rah pelamin.


Tok nak mendirikan rangka dah.


After- Pelamin yang dah siap.


As tok kerja sik pandei ditangga urang rami. Umah aku tok, maklumlah rami adik-kakak, kol 10 alu balit As ngan gengnya, kol 12 baruk nya 2 turun agik ngatur palak katil gik.


Toklah jadinya palak katil k ganti kelambu. Aku malas mok berkelambu, apa tek mok moden sikit. Ahaks. Tapi mun sik berkelambu sik macam bilit pengantin so suruh la As polah kedak tok jak.


Rah tangga pun aku mintak hias juak, tapi nok tangga tok sikda charge. Engkah kain jak bah.


Krew yang menyiapkan doorgift k ari minggu, melekatkan sticker nama jak.


Doorgiftnya towel kecik jak.




Tok doorgift k urang berjikir ari Sabtu. Ada coklat, perfume ngan keychain.


Keychain untuk orang-orang tertentu jak. Hehe.


Tok plak doorgift k urang majlis ari Sabtu (masa akad) - disponsor oleh kazenku. Tupperware kecik diisik ngan gula batu.


Telur emas pengganti bunga telur, ada coklat di dalamnya.


Khemah - setengah lorong dipakei. Senang sekali makan terus banyak seperah.


Makanan seperah pakei urang majlis.


Sik sangka juak 'menjadi' setting Qushai Catering tok.


Meja pakei pengantin makan.


Dah ari minggu pandei ada bunga indah pulut kunin tok. Malamnya blom berbunga.


Persona Mr Hubby tengah kena hias di pagi minggu.

Masa tok aku ngan Mr. Hubby dah ready, dah siap berkemas dah di kedei mak andam, keta jak lom siap. Actually kol 10 dah mek rang clear, ingat mok gerak terus ke umah tapi sidak umah madah urang lom rami datang, so ekot plan la, kol 10.30 baru gerak ke Sukmaville. Keta pun ada juak yang madah, kenak sik makei keta ya, keta tok, aku senyum jak. Ku madah mek rang pakei Persona jak la, keta mek rang pun, sik perlu nyusah nak pinjam ke sia ke sitok. Lagikpun nang Mr. Hubby beli baru sebab pakei nikah. Mun nak makei Mercedez ka BMW ka, grand nang grand tapi urang tauk keta pinjam. So better puaskan hati dirik pun nak daripada nengar kata urang. Yang penting, sik hipokrit. Persona pun persona lah, janji keta ya Mr Hubby ku pun, nya bayar tiap bulan. Huhuhu.


Fresh roses untuk majlis sanding.

Actually aku request fresh white roses tapi mak andam ku madah roses di kedei yang nya salu beli bunga ya dah abis. Dah pagi minggu baru nya madah aku. Frust gila aku time ya sebab bunga ya sik kacak, jarang! Aku mok bunga yang kembang, lebat. Apa bleh buat bunga ya jak ada. Pakei jak la. Mun nya madah awal dapat juak ku carik kedirik di Sonia rah Satok ya lewat jak dah abis juak. Tok macam la sigek jak kedei jual bunga di Kuching tok. Ya jak la aku sik puas ati ngan pakej mak andam ku.


Kad jemputanku 2 in 1, belah laki dan belah rempuan dalam sigek kad.

Ha, last but not least, tok la kad jemputanku yang kontroversi. Mula-mula bapak ngan bapak mentua ku sik berapa nak setuju sebab sik engkah al-wakil tapi at last bila dipadah kad tok economy, cut cost, so sidak setuju tapi list al-wakil perlu ada juak. Apa lagik print di opis la, apa guna harta kerajaan nak? Hahahaha. Pasya kad tok nak lupak engkah MASA tapi mun urang biasa pengilan paham la majlis kol 10 pagi. Nang standard time bah waktu pengilan di Serawak. Walau gine pun plan mok perfect, ada juak benda yang terlepas pandang. Benda penting gik ya! Tapi, what to do, benda dah nak terjadi, sik juak dapat nak madah apa. Alhamdulillah semuanya dah berjalan lancar. Doakan aku cepat-cepat dapat baby gik jak la. Wakakaka.

p.s: Salam Maal Hijrah kepada semua muslimin dan muslimat. Semoga tahun baru ini menambah keberkatan dalam hidup kita semua. Insya Allah.



Wedding 5 - Kamar Beradu Pengantin

Kalo aku pergi majlis kawen kan, tak sah kalo tak nengok bilik pengantin. I like. Hehehe. Bila time aku plak yang dapat peluang hias bilik pengantin aku sendiri, apa lagi, memang la I like.


Dari pintu kamar pengantin


Di suatu sudut 1


Di suatu sudut 2


Di suatu sudut 3


Di sudut yang lain.


Di sudut yang lain 2


Di sudut yang menghadap tingkap


Thanks kepada mereka yang bagi hadiah.


Adik-adik perempuan dan sepupuku.

Sangat puas hati sebab dapat menghias bilik pengantin ni sendiri dengan bantuan adik-adikku. :)


Ahad, Disember 28

Wedding 4 - Outdoor

Lamanya dah tak update. Sekarang aku tengah cuti semester so dok umah jer, takde honeymoon pun. Mr Hubby plak dah start keja bila aku cuti. Hehehe. Takpe la, next time jer. Kat umah pun leh honeymoon gak. Ahaks.

Piccas dari official photographer dah ada dah tapi CDnya belum ada lagi. So aku upload piccas yang diambik oleh adik aku jer masa kitorang di lokasi. Lokasinya memang aku dan Mr Hubby dah plan sebab tu tempat kitorang dating kan (nostalgia beb) dan photographer kitorang pun setuju gak ke situ. Layankan jer.

Lokasi: Taman Sahabat, Jalan Song


















Macam kenal tak awek cun baju peach tu? Hehehehe. Thanks kepada Ladykiki yang sanggup tunggu sampai aku abis outdoor sebab nak datang jumpa aku. Berkali-kali dia call. Thanks sis!